23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Undgå fremmedlegemer i fødevarene

Ifølge FSA (Food Standard Agency), er hyppigheden i tilfælde af fysisk kontaminering fra fremmedlegemer i fødevarer steget med 11,5% siden 2013

Med fysisk kontaminering menes tilsætningen af materiale, der ikke er af biologisk oprindelse, såsom metal, plast og glas. En sådan forurening kan komme ind i produktionsprocessen på en række måder, som f.eks. via indgående råmaterialer eller dårligt vedligeholdte maskiner.

Et robust system for risikovurdering og kontrolpunktsanalyse vil medføre, at risikoen for fysisk kontaminering minimeres. Med hensyn til metalforurening er indførelsen af magnetiske separatorer og overvågningssystemer næsten 100% effektive, når de anvendes korrekt.

Magnetiske separatorer
Magnetiske separatorer bruges til at fjerne jern og paramagnetiske fremmedlegemer. De kan bruges i de fleste fremstillingsprocesser, der involverer pulver, granulater, væsker, sirupper eller pulp og er velegnede til store gennemstrømninger af ingredienser.

De kan placeres på startpunktet, både før og efter maskinerne eller ved afslutningen af proceslinjen for at tiltrække og fjerne jernholdig forurening. 

Typer af løsninger:

  • Separatorer til at fjerne større fragmenter såsom møtrikker, bolte og søm. De er normalt monteret ved indløbet for de rå ingredienser eller på udvalgte steder på transportbånd, på vibrerende fødere eller i in-line-rørsektioner.
  • Højintensitets magnetiske separatorer kan fjerne forurening ned til små partikler. Disse er ofte monteret in-line på hvert trin i fremstillingen.
  • Der er også løsninger til flydende forarbejdningslinjer med alle viskositeter som pastaer, syltetøj, juice og supper.

At benytte magnetiske separatorer til at fjerne fremmedlegemer er effektivt, da hver magnet kun skal fjerne forurening mellem den og den forrige magnet. Dette giver mulighed for præcist at identificere og undersøge årsagen til forureningen og også af slid på maskinen. Produktspild reduceres også, da magneterne kun fjerner forureningen og ikke frastøder et godt produkt.

Magnetisk design og ydeevne er forbedret markant i løbet af de sidste 20 år på grund af fremskridt i de magnetiske materialer. De bedste magnetiske separatorer har i dag magnetisk materiale af sjældne jordarter, også kendt som neodymium jernbor. Tynde jordmagneter er seks gange kraftigere end traditionelt brugte keramiske magneter og holder på ubestemt tid, hvis de plejes korrekt.

Rustfrit stål kan også være magnetisk
Magnetiske separatorer kan fjerne partikler på submikron størrelse. Udover jernholdig forurening fjerner de også fragmenter i rustfrit stål. De fleste proceslinjer er konstrueret af 316 rustfrit stål, som i sin naturlige tilstand er ikke-magnetisk. Men når rustfrit stål bliver hærdet - dvs. savet, filet eller boret - bliver de fragmenterede stykker magnetiske.

Metaldetektorer
Disse systemer bruges ofte enten til inspektion af indgående råmaterialer eller for at udføre den sidste kontrol på det færdige produkt. De består af et søgehoved, kontrolpanel, foder- eller transportsystem og afvisningsmekanisme. Metaldetekteringssystemer er begrænsede, idet de kun kan opdage partikler fra 0,5 mm. Det er derfor vigtigt, at de anvendes sammen med en magnetisk separator. 

Metaldetektorer er typisk tilgængelige i tre konfigurationer

  • transportbåndsystemer til inspektion af pakkede eller faste produkter
  • systemer fodret af tyngdekraft til inspektion af materialer såsom pulver og korn
  • rørsystemer til flydende bearbejdningslinjer 


Røntgenapparater:

Røntgensystemer anvendes i vid udstrækning til at identificere både jernholdige og ikke-jernholdige forurenende stoffer, såsom knogle, glas og gummi. De er normalt placeret i slutningen af linjen som et sidste tjek.

Generelt påvirkes deres præstation ikke af de samme miljømæssige faktorer, der påvirker en metaldetektor. Imidlertid kan ydeevnen begrænses afhængigt af densiteten af det produkt der inspiceres, og man risikerer at genstande som hår, tyndt glas, submikron metalpartikler og papir ikke opdages. Forskellige systemer er tilgængelige for emballerede produkter, væsker eller granulater.

Vibrerende si og net:
Vibrerende sier og net anvendes i starten af produktionsprocessen for at screene for forureninger og overdimensionerede produkter. De anvendes sædvanligvis til pulvere eller granulater og indbefatter en eller flere trådnet. Ingredienserne kan være fodret pneumatisk eller via tyngdekraft gennem nettet.

Typisk vil trådnettet fjerne eventuelle forurenende stoffer, der måler 20 mikron eller mere. For at forbedre screeningsprocessen kan sierne fastgøres med et magnetisk gitter for at fjerne jernholdige forureninger på submikronstørrelse. Selvom det er meget effektivt til at fjerne forurenende stoffer, er det vigtigt også at anvende andre metoder til at eliminere mindre partikler, såvel som restmaterialer skabt i processen.

Mød os på Foodtech d. 1.-3. november
Kig forbi vores stand L9370 og få en faglig snak om ultimative automatiseringsløsninger.
Brug vores invitationskode L9370 i din tilmelding og kom gratis ind. Du sparer entréen på kr. 100,- ekskl. moms

Bestil din billet til messen her og påfør koden L9370
– den gælder alle dage og kan fremvises på telefon eller print ved indgangen

AVS Danmark ApS
Skelvej 18
2640 Hedehusene
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK79293210
P nummer: 1003199882

Kontaktperson

MAD
Marketing AVS Danmark
marketing@avsdanmark.dk

Send til en kollega

0.047