23948sdkhjf

Vestas vinder sjælden dansk ordre

- Vi er glade for at realisere dette projekt på et dansk vindmarked med meget lav aktivitet, siger Anna Schlasberg Wachtmeister, vice president sales i Northern and Central Europe hos Vestas.

Projektet, hun taler om, er Hofors vindmøllepark Bjørnstrup i Midtjylland. Hertil skal Hofor bruge seks styk V136-4.5 MW-møller inklusiv levering, opsætning og idriftsættelse. 

Hos Hofor er Jesper Pedersen glad for, at parken endelig bliver til noget. 

- Vi har arbejdet på det her projekt i mere end fem år. Det har været en lang og udfordrende vej til, hvor vi står i dag. Netop derfor er jeg glad for, at vi har indgået denne aftale med Vestas, og jeg ser frem til vores fremtidige arbejde og etablering af parken, siger Jesper Pedersen. 

Vestas påbegynder levering af møllerne i starten af fjerde kvartal i 2024, mens idriftsættelse er kalendersat til det andet kvartal i 2025. 

Trægt landvindmarked

Når Anna Schlasberg Wachtmeister taler om et dansk vindmarked med meget lav aktivitet, skyldes det, at Danmark fra at være et globalt foregangsland, når det kommer til vindenergi, nærmest er gået i stå - i hvert fald onshore.

Ifølge en opgørelse fra Green Power Denmark blev der i 2022 opført beskedne 165 MW, og i hele 2023 ser det ud til, at der kun opstilles ét landvindsprojekt. Nemlig 11 vindmøller ved Nørre Økse Sø i Jammerbugt Kommune med en samlet kapacitet på cirka 40 MW.

Ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet vil der ved udgangen af 2023 være 49 MW mindre opstillet i Danmark end ved årets start.

Langt hen ad vejen er det borgermodstand, klagenævnsafgørelser og lange sagsbehandlingstider, der har sat en stopper for udviklingen. 

Ifølge Green Power Denmark, der har foretaget en opgørelse, der baserer sig på tilbagemeldinger fra danske projektudviklere og kommuner, venter 4.840 MW landvindsprojekter på sagsbehandling og/eller politisk stillingtagen i kommunerne.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14