23948sdkhjf

Investerer 300 millioner: Nu skal de teste endnu større vindmøller på Lindø

En ny, kæmpe testbænk skal cementere LORC's position som verdens førende testcenter for offshore-møller

På Odense Havn vil LORC (Lindø Offshore Renewables Center) udbygge deres testfacilitet til vindmøllebranchen, så den dækker behovet for de næste 10 års udvikling af vindmøller.

Derfor investerer centret nu 300 mio. kr. og har dermed over de seneste godt 10 år investeret over 1 mia. kr. i deres faciliteter. Som en del af investeringen på 300 mio. kr. indgår en bevilling på 80 mio. kr. fra Energiministeriets Greenlab-program.

Den nye testfacilitet bliver verdens kraftigste testbænk til vindmøllenaceller, der tester vindmølleproducenternes prototyper, inden de sættes i produktion.

- Med udbygningen af vores faciliteter understreger vi vores position i toppen af verdensklassen indenfor for vores felt. Samtidig er vi stolte over at tilbyde vores kunder på Odense Havn de optimale betingelser for at udvikle deres produkter og virksomheder, siger Torben Lorentzen, administrerende direktør for LORC, i en pressemeddelelse.

LORC var en af de første større virksomheder, der flyttede ind på det tidligere Lindøværft, da det lukkede i 2012.

Tysk leje-gigant har bidraget

Den først kunde på testfaciliteten bliver Tyske Schaeffler Technologies, der er en af verdens største leverandør af lejeløsninger til vindkraftsektoren.

Schaeffler Technologies har desuden ydet et betydeligt både økonomisk og teknisk bidrag til at specificere den nye testfacilitet, så den understøtter de behov for test, som Schaeffler Technologies forudser for de kommende 10 år.

Færdig i 2025

Lige nu har LORC faciliteter til at teste naceller op til 25 MV, en møllestørrelse der endnu ikke har set dagens lys. Men med fremtidens øgede fokus på vindenergi vil der blive brug for faciliteter, der kan teste naceller i en endnu større skala.

- Vi har langt fra set toppen i størrelsen af de vindmøller, der i fremtiden vil blive installeret i havvindmølleparker rundt omkring i verden. Vi er derfor begejstrede for at kunne bidrage til, at den udvikling kommer til at ske i Danmark og i Kerteminde Kommune, understreger Torben Lorentzen.

Byggeriet begynder allerede i første halvår af 2024, hvor det massive betonfundament til faciliteten opbygges og støbes under åben himmel, før bygningen rejses omkring det. Det er danske R&D Test Systems, der står for at bygge selve testbænken, mens hallen omkring testfaciliteten bygges af Odense Havn.

Den nye testfacilitet forventes at kunne begynde i kommerciel drift ved udgangen af august 2025.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11