23948sdkhjf

Linak-direktør: Flere ingeniører eller udviklingen flytter

Her følger interviewet "7 skarpe" fra Jern & Maskinindustrien den 20. juni:
Hvordan vurderer du den aktuelle situationen omkring ingeniør-mangel lige nu?

"Den er ikke god. Vi søger lige nu en rendyrket elektroingeniør, og det er næsten umuligt at finde. Så vi må søge i Norditalien. Det er nogenlunde det samme for maskiningeniørerne. Det er fint, hvis vi kan få en ingeniør fra Italien, men det er da åndssvagt, at vi ikke kan få en her i Danmark. Fremtiden kræver, at vi skal bruge endnu flere i Danmark.

Hvor er udviklingen på vej hen, sådan som du ser det?

"Vi bliver nødt til at kigge på alternative lande at rekruttere fra. Vi har forsøgt at finde folk i Nordtyskland, men det bliver også sværere og sværere. Nu søger vi så i Italien, men det har også sine udfordringer, for det er jo svært at flytte en hel familie. Ingeniørmanglen er rigtig skidt for dansk industri, og vi kommer til at have et mangelfuldt hul, før vi kan få rettet op."

Hvor stort er ingeniørproblemet i dine øjne?

"Det er stort. Det er en samfundsopgave at få løst det. Vi kan som virksomhed ikke løse det alene. Vi skal have det løst for Danmarks skyld. Derfor er vi også gået med i den her kampagne for at få flere ind på ingeniøruddannelserne. Det har åbenbart ikke været smart igennem en periode, men vi vil gerne slå et slag for ingeniøruddannelserne, så vi kan få vendt udviklingen. Man skal ikke uddanne til arbejdsløshed, og det gør man ikke, hvis man uddanner flere ingeniører.

Hvilke perspektiver er der for din virksomhed, hvis udviklingen ikke bliver vendt?

Hvis problemet ikke bliver løst, må vi jo prøve noget alternativt. Så må vi flytte udviklingsafdelingen ud af landet. Det kan være til Norditalien eller et østland. Men det er meget, meget tungt at flytte sådan en afdeling. Betingelsen for at blive her i Danmark er jo, at vi kan få den arbejdskraft, vi har brug for. I produktionen kan vi jo indsætte robotter, men robotterne kan ikke udvikle. Endnu. Der har vi brug for mennesker, og der får vi et problem.

Hvad betyder det for Danmark, hvis udviklingen ikke bliver vendt?

"Det er rigtig skidt. Så stopper vi Danmarks fremgang og dansk vækst. Vi er simpelthen afhængige af folk, der kan udvikle nye koncepter og produkter. Det er sådan, pengene kommer til landet - ved at sælge de produkter og koncepter. Så hvis de mennesker, der skaber de nye ting ikke findes, så er det et kæmpeproblem. Det er et vigtigt tema.

Hvordan er problemet opstået, og hvordan kan det løses?

"Det er opstået af sig selv. Det har været en trend i samfundet, at det ikke har været så smart at gå på en teknisk uddannelse i lang tid. Det skifter meget. Vi skal løse det ved at få flere mennesker til at interessere sig for teknik og uddannelserne. Det burde starte helt i folkeskolen, hvor man kan gøre de unge mennesker begejstrede for teknik.

Hvis du skulle sælge ideen om at blive ingeniør til et ungt menneske, der står og skal vælge uddannelse, hvordan ville du søge gøre det?

"De kan jo prøve at komme i praktik på virksomhederne, og se hvad ingeniørerne egentlig laver. Lad de unge mennesker besøge virksomhederne og se, hvad de laver. På den måde kunne vi vise dem, hvor spændende det egentlig er. Det tror jeg, der er mange, der ikke ved.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093