23948sdkhjf

Metalbearbejdning i mikroformat

Maskinbyggeren Letech Machines A/S i Slagelse har vind i sejlene med fremstilling af en maskine til den russiske tandlægeindustri. Maskinen fortander rømmenåle med ekstremt fine tolerancer. Netop på præcisionen er de danske maskinbygningskompetencer efterspurgte.
Man skal ganske tæt på for at kunne se de små tænder, som de korrosionsbestandige, sejhærdede rømmenåle er udstyret med.

Letech Machines A/S i Slagelse er netop nu i gang med at fremstille en serie på tre ens maskiner til den russiske tandlægeindustri.

Maskinerne bearbejder blanke rømmenåle, der i processen får tænder, der rejses ud af metallet med specialfremstillede hårdmetalplatter fra Sandvik Coromant.

De færdige rømmenåle bruges af tandlæger i forbindelse med oprensning af nervekanaler, når der rodbehandles.

70 nåle i minuttet

- Maskinen fremstiller ca. 70 rømmenåle i minuttet. Kunden er en russisk virksomhed, der fremstiller tandlægeudstyr i store mængder. De har flere gange selv prøvet at bygge en fortandingsmaskine til rømmenåle og spurgt andre danske maskinbyggere, men uden held før nu, konstaterer Lejf Rasmussen, direktør for Letech Machines.

- Hver enkelt nål måles op før fortanding – for at få den ønskede dybde og tandstørrelse. Der måles inden for fem tusindedele millimeter for at få den helt rigtige tandstørrelse på en tiendedel, beskriver han.

Hurtig kontrol

Maskinen er udstyret med en Allen Bradley L72 plc-styring fra Rockwell Automation.

Hele 16 servomotorer fra samme leverandør sørger for den nødvendige bevægelse i maskinen.

Hertil kommer SERCOS netværk og pneumatik fra Festo.

- Maskinen bearbejder otte nåle ad gangen. Alle nåle kontrolleres efterfølgende for at se, om tænderne er i orden. På 0,3 sekund kontrolleres samtlige otte nåle. Højden og vinklen på tanden kontrolleres med et visionsystem fra det danske firma Unit One. Selve billedfeltet er kun på 2x3 millimeter. Eksponeringstiden er på blot fem milliontedele af et sekund. Visionsystemet kommunikerer med servomotorerne og gør det eksempelvis muligt at korrigere automatisk, hvis platten er slidt, fortæller Lejf Rasmussen videre.

Nålene fødes ind i maskinen fra en skål, leveret af Tønner & Guldager Vibrationsteknik ApS i Slagelse.

En god døråbner

- For os er det en stor ting at få en ordre på tre maskiner på én gang fra en virksomhed i Rusland. Vi har haft en meget fin dialog med kunden omkring hele forløbet. Allerede nu har ordren affødt flere andre forespørgsler. Russerne er gode til det svære gods, eksempelvis fremstilling af kampvogne og udstyr til olieboring, men vi har i Danmark nogle særlige kompetencer, når det gælder maskinbygningsprojekter af denne lidt specielle type med de meget fine tolerancer, fastslår Lejf Rasmussen, der fik kontakt til det russiske firma for cirka et år siden.

- I dag sidder der i Rusland mellem 40 og 50 damer og fortander rømmenålene. Fremover kommer produktionen op i et andet gear med de tre maskiner, afrunder Lejf Rasmussen. Ÿ
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079