23948sdkhjf

Kraftig fiberlaser med mange års driftserfaring fra Trumpf

Midt i fiberlaser-hypen er det lykkedes Jern og Maskinindustrien at få et interview med Eberhard Wahl, der er ansvarlig for fiberlaserudviklingen hos verdens største leverandør af laserskæremaskiner.
Hvis alle de andre leverandører af laserskæremaskiner til industrien fortæller ude i markedet, at deres fiberlaser er den rigtige og Trumpfs disclaser ikke er en rigtig fiberlaser, ender det vel med, at Trumpf har et problem, spurgte jeg indledningsvis produktchef Eberhard Wahl om, da han indvilligede i at bruge en time på et interview med Danmarks største blad inden for metalforarbejdning.

- Ja. Og hvis det ender med at blive et problem for os, så kommer vi nok til at sælge en fiberlaserskærer også. Men det ville da være helt tosset, når vi har en bedre og mere driftsikker løsning, der har fungeret rigtig godt i mange år hos f.eks. de store bilproducenter, sagde Eberhard Wahl.

Trumpf har modsat de fleste af sine kolleger egen udviklingsafdeling målrettet lasere, og selv om det er virksomhedens egne pladebearbejdningsmaskiner, der aftager en del af laserne, leveres også til eksterne virksomheder.

Lasere er en milliardforretning for virksomheden, og der er ingen tvivl om, at Trumpf har været generet af de mange mere eller mindre seriøse angreb, der har været på koncernens valg af strategi på fiberlaserområdet:

- Grundlæggende er de to typer af fiberlasere meget ens. De bygger på lys med bølgelængde i omegnen af 1 my og lyset ledes frem af en tynd glas-fiber, heraf navnet fiberlaser. Metoderne til at skabe lyset er imidlertid forskellige, og der er fordele og ulemper ved begge metoder. Men det er der egentlig intet nyt i, og det er over ti år siden, vi meget grundigt evaluerede på de to metoder, afslører Eberhard Wahl.

Djævlens advokat

At bede Eberhard Wahl lege djævlens advokat over for de to typer af fiberlasere kan virke ensidigt, hvis altså ikke lige det var, fordi Trumpf bygger begge typer, og ganske hurtigt viser det sig også, at det er med åbne øjne, at tyskerne arbejder med teknologierne:

- Isoleret set er der nogle klare fordele ved fiberlasere i forhold til disclasere. I resonatoren, hvor lyset genereres, udnytter en fiberlaser 60 procent af energien, mens en disclaser blot udnytter 23 procent. Lyskvaliteten er særdeles høj på en fiberlaser fra lyskilden og derfor er effektiviteten på monomode-fiberlasere imponerende. Men den høje lyskvalitet giver også fiberlaseren problemer med refleksion under arbejde og laseren kan reelt komme til at skade sig selv på grund af refleksion. Det problem ses ikke på samme måde med en disclaser, hvor lyset er lettere at kontrollere.

- Forskellene i ydelse bliver mindre, når der skal arbejdes med højere effekt, og vi derfor skal sammenligne disclaseren med multimodefiberlaser. Her er effektiviteten på fiberlaser cirka 25 procent og således er der ikke en væsentlig forskel længere.

Driftsikker disclaser

Mens fiberlaserteknologien måske er lidt foran på point, når det gælder energieffektivitet skifter billedet, når det gælder driftsikkerhed og produktivitet:

- Multimodekablerne er ikke ligeså stabile som de kabler, vi anvender til disclasere. Tænk på multimode kablerne som en håndfuld med eksempelvis 7 spaghetti – blot er de fremstillet af tynde glastråde og ikke pasta. Disse kabler skal vi nu bevæge rundt med de lynhurtige accelerationer, en moderne laserskæremaskine har for at yde den maksimale produktivitet. Det er næppe holdbart i længden.

Trumpf vil ikke tale direkte om problemer med kvaliteten hos leverandører af fiberlaserskæremaskiner, men mener der ligger en risiko i valget af komponenter til fiberlaserskæremaskinerne, forlyder det:

- Vi ved, at den dominerende leverandør af fiberlaserteknologi, IPG, har løst en lang række af de udfordringer med refleksioner, linser og tilbehør andre producenter af fiberlasere fortsat slås med. Men i deres katalog kan man vælge mellem de billigere og mindre holdbare løsninger og så de mere stabile løsninger. Prismæssigt er der meget stor forskel, og vi kan se, at produktionsvirksomhederne ofte vælger den billige løsning. Det er selvfølgeligt ærgerligt for os, for når man som virksomhed skal sammenligne mellem to maskinfabrikater sammenlignes dermed ikke på lige vilkår. Hos Trumpf sætter vi en ære i kun at levere de holdbare og velafprøvede løsninger, understreger Eberhard Wahl.

Jeg spørger derfor, om der er eksempler på fiberlasere, der er brudt ned på grund af anvendelse af discount-udstyr. Det vil Eberhard Wahl ikke gå ind på, men han siger:

- Fiberlaseren har ikke været i drift særligt længe, mens disclasere har ydet deres indsats gennem mange år. Vi kender drifts- og vedligeholdelsesomkostningerne på vores disclasere, og reelt er der ingen, der har erfaringer nok med fiberlaserne endnu til at kende totalomkostningerne.

Tillid og tro

Eberhard Wahl er en kompetent og åben herre at snakke teknologi med. Han ryster heller ikke på hånden, da han bliver spurgt, om det ikke virker forvirrende, at Trumpf kalder deres disclaser for en fiberlaser, når nu resten af verden opfatter det som to forskellige teknologier:

- ILT i Aachen (Fraunhofer Institut für Laserteknik, red) har altid kaldt begge løsninger for fiberlasere og sådan ses det på tværs af forskningsverden, når vi snakker om fiberlasere. Vi har af marketingmæssige årsager valgt at holde fast i ordet fiberlaser, og det er også vigtigt i denne tid med al den hype, der er om fiberlasere.

Udover den rene diskussion af valget af lyskilde til en fiberlaser er der også en række spørgsmål, man som produktionsvirksomhed bør stille sig selv og sin leverandør. Er softwaren god og effektiv. Hvor hurtigt kan jeg køre i forskellige materialer Kan jeg få en god serviceaftale. Hvad koster det egentligt at producere et typeemne. Hvad er livstidsomkostningerne og så videre. Indtil vi for alvor får set fiberlasermaskiner i drift over nogle år herhjemme er det dybest set tillid til leverandøren vi køber. Og så er det nok værd at bide mærke i, at hvis ens produktion skal være fleksibel er CO2-laseren stadig et stærkt kort, da fiberlaseren generelt set kun er hurtigst på plader under 3 millimeter. Hermed lidt at tænke over, mens sommeren står på, og så kommer der med Euroblech til efteråret en gylden mulighed for at stille leverandørerne alle de ubarmhjertige spørgsmål. På Jern og Maskinindustrien modtager vi gerne gode ideer til vores erfarne journalister, der som altid er parat til at grave et spadestik dybere.Ÿ
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078