23948sdkhjf

Global konkurrence sætter skub i dansk automation

Hårdt udsat for globaliseringen formår danske metalvirksomheder at automatisere deres produktion, viser stort forskningsprojekt.
De brancher i Danmark, som er mest udsatte for den internationale konkurrence, er også dem, som er bedst til at automatisere, og dermed modstå konkurrencen.

Det gælder blandt andet jern- og metalindustrien.

Det viser forskning under det store AIM-projekt, Avanceret Automations Investerings Model, som har deltagelse af Copenhagen Business School (CBS), Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Teknologisk Institut.

Forskerne fra CBS har set på, i hvilke varegrupper Kina har den største eksport. Maskineri og forarbejdet metal er to af de største eksport-områder fra Kina til Danmark. Danmark importerede varer fra Kina i de to varegrupper for knap 5 mia. kr. om året. I kategorien “maskineri” steg importen fra Kina fra ca. 1,8 mia. kr. til 3,4 mia. kr. mellem 2005 og 2008.

Det viser tal, som CBS har skaffet fra internationale statistikdatabaser.

Metalindustri holder fast
Så danske metalvirksomheder har været udsat for stigende konkurrence fra billige kinesiske leverandører. Kina har også – ikke overraskende – en stor eksport af elektronik og tekstilvarer til Danmark.

Men mens den danske tekstilindustri for længst har udflyttet sin produktion, så formår metalindustrien altså at stritte imod og fastholde produktion her i landet.

- Vi kan se, at virksomheder, som er på markeder med stigende konkurrence, er dem, som investerer mest i automatiseret produktion og et mere fleksibelt produktionsapparat. Det er lidt “nød lærer nøgen kvinde at spinde”, siger professor Anders Sørensen fra CBS til Jern & Maskinindustrien.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.159