23948sdkhjf

Succes i Sverige kræver forberedelse

Det kræver grundig forberedelse at indlede et eksporteventyr i industrisektoren i Sverige. Sprog-barrieren og svenskernes krav om grundig forberedelse er to af de faktorer, der skal tages hensyn til.
- Hvis man skal eksportere til Asien, så forbereder man sig jo meget grundigt. Jeg vil mene, det grundlæggende kræver samme niveau af forberedelse at eksportere til Sverige eller et andet land i Skandinavien.

Sådan siger René George Jensen, som er virksomhedsrådgiver i Danmarks Eksportråd i Sverige.

Han vurderer, at en del danske virksomheder tager for let på ankomsten til Sverige og derfor støder hovedet mod de forskelle og barrierer, der er mellem Danmark og Sverige. Sproget er en af de største.

- Svenskerne forstår som udgangspunkt slet ikke dansk, hvis man ser bort fra Sydsverige og Gøteborg-regionen, og man skal ikke være sikker på, at man kan gøre sig forståelig på dansk. Sproget er en overset barriere, og det er vigtigt at være bevidst om det, siger René George Jensen til Jern & Maskinindustrien.

Han opfordrer derfor til, at man enten oversætter sit eget materiale til svensk eller skaber kontakten på engelsk.

Et andet parameter, der viser forskellene mellem dansk og svensk kultur, er grundigheden i fasen frem mod en beslutning eller aftale.

- Svenskerne er meget velforberedte, når de holder et møde, og det kan godt tage lang tid at få et møde i stand med en svensk virksomhed. Et møde i Sverige er ikke noget med, at man bare lige kommer forbi til en kop kaffe. Svenskerne har typisk læst dit materiale og tjekket din hjemmeside, før du kommer. Og de inddrager de involverede fra deres egen virksomhed og organisation, før de laver en aftale. På den måde er svenskerne mere konsensus-søgende, siger virksomhedsrådgiveren.

Og den grundige svenske proces kan sagtens vendes til noget positivt for den danske virksomhed.

- Man vil opleve, at alle trækker i samme retning i den svenske virksomhed, fordi de har været inddraget i beslutningen, vurderer René Georg Jensen.

Læs hele historien i den trykte udgave af Jern & Maskinindustrien.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079