23948sdkhjf

Vil lave vindmøllevinger i stål

Det tyske Fraunhofer-Institut mener, at der er mange fordele ved at skifte glasfiberen i vindmøllevinger ud med stål.
Problemet med de nuværende møllevinger i glasfiber er, at de er vanskelige at genbruge. Forskere på Fraunhofer-Institut IWU i Chemnitz har derfor sat sig for at undersøge mulighederne for at skifte kunststofferne ud med metal.

I mindre møller har forskerne kig på stål. Stålet bliver dog for tungt til større vindmøller, men her vil forskerne blot skifte det ud med letmetaller.

HyBlade-projektet, som gennemføres i samarbejde med Freien Universität Brüssel, fokuserer både på vingernes aerodynamik og på proceskæden til fremstilling af vingerne. Vinger i stål giver adskillige fordele mener forskerne:

- En er, at vindmøllerne bliver mere økologiske, fordi op til 90 procent af stålet kan genbruges. Med metalvinger bliver vindkraft derfor virkelig miljøvenligt, siger Marco Pröhl, forsker på IWU.

- Derudover sænkes prisen på vingerne i seriefremstillingen med op til 90 procent sammenlignet med dem af fiberforstærket kunststof. Og vingerne kan fremstilles hurtigere, tilføjer han.

Når det gælder tidsforbruget, pointerer forskerne, at produktionen af metalvinger nemt kan automatiseres, da fremstillingen ligner de processer, man bruger i automobilindustrien.

Udgangspunktet er en metalplade, som forskerne har bukket til en typisk vingeform. Kanterne bliver svejset sammen med en laser til en lukket profil. Herefter pumpes en opløsning af vand og olie ind i vingen med et tryk på flere tusinde bar, hvorved vingen udspiles, og den endelige form opnås.

Indtil videre har forskerne dog kun fremstillet en vinge på 30 cm i længden og 15 cm i bredden. Næste skridt bliver en vinge på 2,8 meter til en vertikalakset vindmølle, som skal opstilles i et testcenter ved den belgiske kyst.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.313