23948sdkhjf

Prisen på havvindmølleparker stiger globalt

Imens priserne på de landbaserede vindmøller er stabile, stiger de til havs.
På baggrund af data fra 280 globale on- og offshore transaktioner har Deloitte udarbejdet en analyse, der viser, at investorer i gennemsnit er villige til at betale 1,7 mio. euro for en megawatt i en installeret onshorevindmøllepark. Tilsvarende er investorerne villige til at betale gennemsnitlig 4,5 mio. euro for en megawatt i en installeret offshorevindmøllepark.

- Analysen viser ikke overraskende, at jo mere udviklet projektet er, jo højere værdi er investorerne parate til at betale for en megawatt i en vindmøllepark, siger director i Deloitte Troels Ellemose Lorentzen.

Baseret på tal fra sammenlignelige handler vil man med analysen også kunne få oplyst en forventet pris i de forskellige faser af et vindmølleprojekt, hvilket er vigtig information for investorerne.

- I år har vi set en opadgående tendens for prisen pr. installeret MW i offshorevindmølleparker. Det kan undre, når man ser resultatet af udbuddet af Horns Rev 3. Resultatet af vores analyse kan dog skyldes højere projektomkostninger, mere komplekse projekter eller bedre støtteforhold, som særligt observeres i Storbritannien og Tyskland. Det kan også skyldes fald i afkastkrav, siger Troels Ellemose Lorentzen.

Deloittes analyse viser også, at priserne for installeret onshorekapacitet dykkede i 2010 og 2011 med op til 400.000 euro pr. megawatt i forhold til toppen i 2008. Dog er priserne gennemsnitlig steget med cirka 200.000 euro pr. megawatt siden da. Derudover viser analysen, at investorerne visse steder i verden, for eksempel i Asien, Nordamerika og udvalgte steder i Europa, køber til lavere priser end investorer i resten af verden. Analysen undersøger endvidere alderseffekten på en vindmøllepark:

- Alderen på en vindmøllepark har indflydelse på prisen for installeret kapacitet, fordi den begrænsede levetid på en vindmøllepark gør, at ældre parker har en mindre indtægt foran sig. Analysen indikerer, at en investor gennemsnitlig er villig til at betale 1,84 mio. euro for en megawatt i en nyinstalleret vindmøllepark, og at prisen derefter aftager med gennemsnitlig 70.000 euro for hvert år, den har været i drift, siger Troels Ellemose Lorentzen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109