23948sdkhjf

Præfabrikerede pumpestationer skaber jobs på Langeland

- Vi har ført samlesætstanken fra vores rørsystemer til solvarmeanlæg videre til pumpestationerne til fjernvarmenettet, fortæller stifteren af Pipeteq, der blot et år efter opstart af det nye forretningssegment mærker stor efterspørgsel.
Ved at trække paralleller fra arbejdet med at fremstille rørsystemer til solvarmeanlæg er det lykkedes Pipeteq i Rudkøbing på Langeland at udvikle en helt ny type pumpestation til fjernvarmenettet - og tilmed skabe tre nye jobs.

- Vi har jo over længere tid fremstillet rørsystemer i samlesæt til solvarmeanlæg, hvor alle dele tegnes på forhånd, tildeles et nummer, så det hele nemt kan samles on site uden at man skal skære af og tilpasse. Nu har vi ført den tanke videre til pumpestationerne i fjernvarmenettet, fortæller direktør og stifter Lars Bech fra Pipeteq, og uddyber:

- Der er ikke noget banebrydende i at fremstille en pumpestation til fjernvarmenettet. Det er det præfabrikerede aspekt, der er anderledes.

Pumpestation som samlesæt
Som nævnt er Pipeteqs pumpestation bygget op som et samlesæt.

- Vi tegner det hele på forhånd. Der er ikke noget, der produceres her, uden at vi har tegninger på det og derefter giver hver del et nummer. Og det holder vand, fortæller Lars Bech, og uddyber:

- Vi bygger hele rørsystemet inde i et betonkar, så sætter vi et dæk ind, man kan gå på og et hus oven på med et fjernvarmerør i hver ende – og så er stationen lige til at koble på nettet.

Pipeteqs pumpestation varierer meget i størrelse, alt efter hvor i nettet den kobles på. Men formålet med pumpen er hver gang det samme: at undgå at hovedpumpen bruger for meget effekt, at nedsætte energiforbruget og fremløbstemperaturen.

Fjernvarme Fyn forventer besparelser
Fjernvarme Fyn, der har installeret de første af Pipeteqs pumpestationer, vurderer at pumpestationerne kan spare dem for rigtig mange penge på driften.

- Vores erfaringer med lignende og mindre avancerede systemer viser, at de kan spare os for rigtig mange penge i vores drift. I 2014 har vi således sparet over tyve millioner - og det er besparelser, der kommer forbrugerne til gode, siger ingeniør Henrik Thomsen fra Fjernvarme Fyn.

Alene på tryk- og temperaturregulering ventes pumperne at medføre store årlige besparelser.

Forespørgsler og nye jobs
Selvom forretningen for pumpestationer først er blevet koblet på inden for det seneste år, så er der allerede godt gang i butikken.

- Vi er ved at installere den femte eller sjette station hos hos Fjernvarme Fyn. Og så har vi tre mere i pipelinen også til Fjernvarme Fyn. Samtidig arbejder vi på en station til Silkeborg, som allerede har en station med vores logo på, fortæller Lars Bech, og tilføjer:

- Vi mærker stor efterspørgsel fra andre fjernvarmeværker, og vi har allerede så meget at lave, at vi har ansat tre nye medarbejdere i produktionen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094