23948sdkhjf

Multicut tager produktion hjem

Multicut flyver produktion fra Litauen hjem til Danmark. Det sker blandt andet ved hjælp af svejserobotter
Nyt pladeskær og nye svejserobotter gør, at Multicut i Vildbjerg ved Herning flytter produktion hjem til Danmark fra Litauen. De nye maskiner skal stå i virksomhedens 4.000 kvadratmeter store fabrikshal.

- Svejserobotterne giver os mulighed for at være konkurrencedygtige, men det bliver ikke en menneskeløs produktion, siger Bent Åge Madsen.

Derfor er der allerede ansat tre svejsere, der skal arbejde på den nye fabrik med de nye robotter.

- De er på uddannelse i, hvordan man bruger robotterne lige nu. På sigt skal vi have flere folk, siger Bent Åge Madsen til Jern & Maskinindustrien.

Han regner med, at produktionen vil være kørende efter nytår.

Selvom lønningerne til de 25 medarbejdere, der arbejder på fabrikken i Litauen, er lavere end herhjemme, peger Bent Åge Madsen på, at det svare sig at fremstille i Vildbjerg.

- Det er en simpel kalkulation, der viser, at det kan betale sig at producere her, siger Bent Åge Madsen.

En rundspørge fra Dansk Metal viste fornylig, at 25,9 procent af fagforeningens industritillidsmænd inden for de sidste 12 måneder havde oplevet, at virksomheden havde flyttet produktion fra udlandet til Danmark.

Robotterne hjælper
På Syddansk Universitet forsker professor Jan Stentoft blandt andet i out- og insourcing af produktion. Han kan genkende, at det er ny teknologi, der gør, at virksomheder tager produktion tilbage til Danmark.

- For robotterne kan jo ligeså godt køre i Danmark som Letland eller Kina. Det giver virksomhederne mere fleksibilitet, fordi man nemmere kan kontrollere kvalitet og leveringstid. Man bliver mindre sårbar overfor leverancer udefra, siger Jan Stentoft.

I 2013 var Jan Stentoft forfatter til en rapport om udflytning og hjemtagning af produktion. Dengang svarede 20 procent af de medvirkende virksomheder i undersøgelsen, at de overvejede at flytte produktionen hjem.

- Min fornemmelse er, at der nu begynder at komme noget hjem, og det er det, vi har som fikspunkt.

I øjeblikket er Jan Stentoft i gang med at undersøge, om virksomhederne så har hjemtaget produktion.

- Jeg hører jo også anekdoter om virksomheder, der flytter hjem. Med den nye undersøgelse vil vi se, om det egentlig flytter nogle hegnspæle. De første resultater skulle være klar omkring slutningen af september.

Bent Åge Madsen oplyser desuden, at de 25 medarbejdere i Litauen forsat skal arbejde på fabrikken i Litauena. Der er altså ikke tale om lukning af produktionen, men medarbejderne skal producere andre emner.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125