23948sdkhjf

Undervandsrobot udfordrer studerende på KEA

Innovation og nytænkning er i fokus, når studerende fra Københavns ErhvervsAkademi sammen med ”Raket-Madsen” bygger to undervands¬robotter. Private virksomheder bidrager til at realisere visionen.
Normalt vil det ligge langt uden for skolens budget at få en undervandsrobot til rådighed. Men det bremser ikke de studerende på KEA, Københavns Erhvervsakademi. De bygger da bare en selv. Eller rettere to. Til trods for et beskedent budget er der blevet plads til en inspirerende gæstelærer, nemlig ingeniør Peter Madsen, i visse kredse bedre kendt som Raket-Madsen, som i øvrigt også holder oplæg på Iværk & Vækst-messen den 29. september i Terminalerne i Københavns Nordhavn.

Det alternative projekt, der udvikles i Peter Madsens hangar på Refshaleøen, er blevet vel modtaget af de studerende. Med masser af gå-på-mod lykkedes det ti studerende fra KEA før sommerferien at nå så langt med udviklingen, at den første robot kunne testes i havnen i København. Og det kommende års hold, der netop i denne tid er ved at komme i gang på KEA, skal inden længe arbejde videre med den undersøiske udfordring.

Vanerne skal udfordres
”KEA goes deep” hedder projektet og udspringer af konceptet ”Challenge the Ordinary”, forklarer Jørgen Ravnsbæk, der er chef for KEA Erhverv:

- Vi vil gerne udfordre vanetænkningen, både blandt de studerende og hos underviserne. Vi tager teknologien til os og gør undervisningen spændende og nærværende. KEA er meget praktisk orienteret, så i stedet for at læse om teorien i bøgerne siger vi ”Lad os gå ud og gøre det.

Genbrug og sponsorhjælp
”KEA goes deep” har haft succes med at bryde vanetænkningen. Dels ved at bruge Raket-Madsen som underviser, dels ved at stille de studerende en usædvanlig opgave. At projektet samtidig er gennemført på et nærmest ikke eksisterende budget, har været endnu en udfordring, konstaterer Jørgen Ravnsbæk:

- Vi har genbrugt materialer fra maritime virksomheder og været rundt med hatten i hånden hos en række virksomheder. Heldigvis mødte vi stor sympati blandt andet hos Bjerregaard Sikkerhed, der har doneret ordentlig udstyr til holdet i form af sikkerhedssko, strømper og fleecetrøjer til holdet. Uden dem ville de studerende fryse gevaldigt i den uopvarmede hangar, og så er det langt fra sikkert, at motivationen havde holdt. Men de er gået til projektet med stor begejstring, og jeg tør godt kalde ”KEA goes deep” en kæmpe succes.

Tænk ud af boksen
Hos Bjerregaard Sikkerhed A/S, der er specialiseret i fodtøj til professionelt brug, og som støtter udvalgte projekter, der kan højne sikkerheden på arbejdsmarkedet og i undervisningssektoren, har administrerende direktør Søren Boye fulgt ”KEA goes deep” fra sidelinjen, blandt andet på de videoer, som KEA lægger op på YouTube.

- Jeg er imponeret over, hvor langt de er nået, og hvor meget de går op i opgaven. Det er et fremragende eksempel på, hvordan både skole, undervisere og studerende kan finde nye løsninger, når de tør tænke ud af boksen og bryde med vanetænkningen, siger Søren Boye, der ser frem til at se det nye hold tage udfordringen op og nå helt i mål med at få fremstillet to funktionsdygtige undervandsrobotter.

KEA Goes Deep blev iværksat sidste år og skal munde ud i en undervandsrobot, der kan dykke ned med kamera og arbejde med en robotarm. Det er den ene del i et todelt projekt. Den anden del, KEA Goes Up, handler om at bygge en raket, der også udvikles i samarbejde med Raket-Madsen. Valget af Raket-Madsen er ikke uden grund. I 2008 søsatte han verdens første amatørbyggede undervandsbåd, der med 20 personer ombord formåede at dykke ned til 30 meters dybde.

KEA har ca. 5.000 fuldtidsstuderende inden for uddannelsesområderne Teknik, Design, Byg og Digital.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141