23948sdkhjf

Opkøb skaber hydraulik-gigant

Hydraulik-virksomheden Hydra-Grene i Skjern køber den svenske konkurrent Specma Group.
Sælgeren er den svenske industrikoncern Latour, og købsprisen er på cirka 650 mio. kr.

Specma har hovedsæde i Göteborg og forventer i 2015 at omsætte for omkring 1,1 mia. kr. Virksomheden beskæftiger 750 medarbejdere fortrinsvis i Sverige, men har også en betydelig tilstedeværelse i både Finland, England, Kina og Polen. Den svenske koncern opererer i to selvstændige forretningsområder: Dels en Global-division, der servicerer store internationale industrikoncerner som MacGregor, Volvo og Rolls-Royce, og en Nordic-division, der betjener en række lokale OEM- og eftermarkedskunder i Sverige og Finland.

- Både Specma og Hydra-Grene er 100 procent dedikerede til hydraulik og ligner på rigtig mange områder hinanden til forveksling. Specma er større og har fortrinsvis koncentreret sig om internationale industrikunder samt det svenske og finske hjemmemarked, mens vi i Hydra-Grene har gjort det samme hovedsageligt med fokus på det danske hjemmemarked og globale vindkunder. Der er således ikke overlap på hverken marked eller kunder, og derfor skal de to virksomheder i stor udstrækning køre videre parallelt, forklarer administrerende direktør Erik Lodberg fra Hydra-Grene.

Men mens Hydra-Grene og Specma i dag ikke servicerer de samme kunder, så ser det helt anderledes ud på leverandørsiden. De to virksomheder benytter i dag samme underleverandører på en lang række områder, og her forventes der at være betydelige volumenfordele også på den korte bane.

Ydermere nedsættes en række teams på tværs af de to virksomheder, der skal identificere synergier og best practices. Den største opgave bliver udarbejdelsen af en strategiplan for perioden 2016-2020, der skal sikre lønsom vækst. Denne opgave vil blive ledet af Erik Lodberg, der bliver øverste ansvarlige i den nye koncern:

- Vi forventer at kunne hjemtage betydelige synergier både teknologisk og produktmæssigt. Eksempelvis vil Specma tilføre os nogle industri- og produktionskompetencer primært inden for slanger, rør og fittings, mens vi via mange års købmandsskab har dygtiggjort os inden for salg af komponenter og systemer. Blandt andet forventer vi et betydeligt krydssalg, hvor Hydra-Grenes store produktsortiment på 40.000 varenumre kan komme Specmas kunder til gode, mens Specmas produktionskompetencer kan komme Hydra-Grenes kunder til gode, fortsætter Erik Lodberg.

Hydra-Grenes moderselskab Schouw & Co. har en målsætning om at være førende inden for de industrisegmenter, som koncernen opererer inden for. Her har Hydra-Grene hidtil ikke haft størrelsen til at blive markedsledende i Norden, og derfor har Schouw & Co. i samarbejde med Hydra-Grene i en længere periode arbejdet med at kortlægge de strategiske muligheder. Her er det administrerende direktør Jens Bjerg Sørensens klare opfattelse, at der ikke findes en lignende mulighed for med ét slag at løfte virksomhedens potentiale:

- Vi er meget glade for, at aftalen med Latour om overtagelsen af Specma Group nu er faldet på plads. Vi ser Specma som et perfekt match til Hydra-Grene og købet som en enestående mulighed for at skabe Nordens største hydraulikvirksomhed med 1.000 kompetente medarbejdere og en omsætning på godt 1,6 mia. kr. Herved opnås en størrelse, der kan matche de helt store europæiske hydraulik-koncerner, og size matters inden for hydraulikbranchen, siger han, og fortsætter:

- Sammen har vi en række second-to-none specialer, herunder produktion, engineering, købmandsskab, leveringsevne med videre. Potentialet for vækst såvel i Norden som globalt er til stede, og vi glæder os til nu at skulle udvikle vores eksponering inden for hydraulikområdet.

Købet finansieres af Schouw & Co.’s eksisterende likvider og kreditter og er ikke afhængig af tilsagn fra eksterne finansieringskilder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094