23948sdkhjf

35 CNC-anlæg holder liv i vandhane-produktion

FM Mattsson Mora Group i Sverige udvikler selv alle værktøjer, fiksturer og støbeforme in-house. Også al bearbejdning foregår på topmoderne CNC-udstyr i samspil med robotter.
I alt 35 CNC-anlæg og 90 industrirobotter er med til at fremtidssikre vandhaneproduktionen FM Mattsson Mora Group i Sverige.

Det var kombinationen af gode håndværkstraditioner og en gold, sandet jord, der ikke egnede sig til landbrug, som i slutningen af 1800-tallet fostrede det svenske Mora-områdes i dag ganske berømte lokale industri.

Af de store mængder jernmalm og kobber, som gennem tiderne er blevet hentet op af områdets miner, har Moras håndværkere frembragt både klokker, knive og symaskiner – og altså vandhaner.

Frost Matts Mattsson lagde kimen til FM Mattsson Mora-koncernen i 1876 med sin vandhanefabrik, og fabrikken – i dag Sveriges ældste vandhaneproduktion - ligger stadig præcist det samme sted lidt uden for Mora godt fire timers kørsel nordvest for Stockholm.

Al bearbejdning foregår på CNC
Men gamle Frost Matts Mattsson ville nok være dejset om af forbløffelse, hvis han havde set vandhanefabrikken anno 2015, som i høj grad er en gennemautomatiseret affære.

- Al bearbejdning foregår på CNC-maskiner, understreger produktionschef Mats Westman.

Bearbejdningen af den støbte "krop" – der tidligere krævede måske ti processer med forskellige opspændinger – klares i dag i én proces på bearbejdningscentre som Mazak Hyper Quadrex 200MSY og Mazak Multiplex 6250.

CNC-anlæg
Og på en af de nye linjer til blyfri serier er det en robot, ikke en medarbejder, som i en lille celle på skift føder to CNC-anlæg med emner.

Lanceringen af de blyfri vandhaner har i øvrigt krævet store investeringer i produktionsapparatet, da FM Mattsson Mora har været nødt til at etablere to nye selvstændige linjer. Samtidig ændrer den blyfri messing bearbejdningsprocesserne, da messing uden bly er hårdere end traditionel messing og derfor slider mere på værktøjerne.

Samtlige værktøjer, fiksturer og støbeforme laves fortsat in-house på fabrikken. Ifølge Mats Westman ikke af romantiske årsager, men simpelthen fordi det stadig bedst kan betale sig for koncernen af fremstille værktøjer og fiksturer selv.

Fra fem timer til 15 minutter
Også processerne efter bearbejdningen er helt eller delvist automatiseret. Slibningen foregår semiautomatisk, mens poleringsprocessen blev fuldstændig automatiseret for et par år siden.

På det gamle poleringsanlæg tog et skift mellem serier op til fem timer, forklarer Mats Westman. På det fuldautomatiske anlæg klares omstillingen på bare 15 minutter.

Forkromningen – som er to tusindedel af en millimeter tyk – er delvist automatiseret. Ophængning og nedtagning er manuelt arbejde, men resten af processen er automatisk og tager cirka 45 minutter.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.344