23948sdkhjf

Billige robotter skal stoppe outsourcing

Små, fleksible og billige robotter skal gøre det muligt for små virksomheder at automatisere produktionen.
Mens robotterne for længst har overtaget det trivielle arbejde på store fabrikker, så halter små og mellemstore virksomheder efter med automatiseringen.

Et forskningsprojekt på Syddansk Universitet skal nu få robotterne gjort så billige og nemme at betjene, at små virksomheder også vil købe dem.

- Vores mål er at udvikle robotter, som er så fleksible og lette at betjene, at virksomheder med en lille produktion, kan se fordelen i at automatisere produktionen i stedet for at sende den til for eksempel Kina, siger professor Norbert Krüger fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet.

Robotten efterligner bevægelser
Det store EU-projekt hedder ReconCell, og det skal ruste de europæiske virksomheder i den globale konkurrence. Forskerne skal gøre robotterne lette at programmere, eller rettere instruere, så de hurtigt kan omstille sig til nye opgaver. Samtidig skal robotten være sikker på hånden og yde et perfekt stykke arbejde.

Til formålet har forskerne designet et rullebord med en stålopsætning, hvor robottens øjne hænger. Robotten ser gennem et 3D visionsystem, som sikrer, at den har et perfekt overblik over arbejdsbordet og kan handle ud fra, hvad den ser.

Robottens arme er placeret overfor hinanden ved siden af bordet, så robottens fingre kan håndtere de ting, som bliver lagt på bordet. En af de udfordringer, som forskerne står overfor, er at modellere robottens fingre i en simulation, før de bliver sat på robotarmene. De skal helst ende med at beherske et sikkert pincetgreb, så robotten kan samle små dele.

Holder lys i lygterne
I udviklingen af fremtidens fleksible robotter skal forskerne besøge flere små og mellemstore virksomheder for at finde ud af, hvordan de bedst kan hjælpe i produktionen.

Forskerne er konkret ved at hjælpe med at udvikle en robotløsning til en virksomhed, som samler lygter til biler.

- På virksomheden er otte mennesker beskæftiget med at samle lygterne. Det er dyrt, og det er et klassisk eksempel på en produktion, hvor en robot med stor fordel vil kunne overtage det rutineprægede arbejde, så virksomheden ikke lukker, men er rustet til den globale konkurrence, siger Norbert Krüger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172