23948sdkhjf

BMW-vinger og komplekse emner giver travlhed

Støberiet Jydsk Aluminium Industri i Herning har de seneste år satset meget bevidst på at producere det svære og komplicerede. Efter nogle hårde år omkring finanskrisen viser det sig nu, at strategien giver fuld bonus.
Over de seneste par år er ordrerne rullet ind hos Jydsk Aluminium Industri på en række meget komplekse opgaver til nogle af Europas største industrikoncerner. Det er ordrer til Pfiffner, Deutz, BMW, Mahle og canadiske Trench.

Der er tale om sikkerhedskritiske komponenter til avancerede måletransformere og til BMW’s motorcykler. Her er der god mening i, at virksomheden kalder sig en "udviklingspartner".

- Vi har gennem 2013 og 2014 kunnet finde de ordrer, som indeholdt en udvikling af komplekse emner, og de er gået i produktion nu. Over de sidste 12 måneder har vi ansat 50 nye medarbejdere, så vi nu er oppe på 240 mand, siger Kenn Christensen, administrerende direktør for Jydsk Aluminium Industri og selv medejer af virksomheden.

De nye medarbejdere er dels blevet ansat i produktionen, men der er også ansat flere ingeniører og kvalitetsfolk.

Noget af det, som Herning-virksomheden er god til, er at gennemtjekke kvaliteten af produkterne. Når man producerer dele til transformere, der flytter 60.000 volt, så er der ikke råd til fejltagelser.

Kvalitetssikring
Operatør Thomas Larsen er en af dem, som sørger for, at kvaliteten holdes højt. Han står og sprøjter en penetrerings-væske på den avancerede baghjulsvinge, som Jydsk Aluminium producerer til BMW. Derefter kommer der fremkaldervæske på, og så kan man i et særligt rum med UV-lys se, om der er mikrorevner i aluminiumen.

Det er den slags avancerede anlæg, som Jydsk Aluminium har investeret i de sidste par år.

- Siden 2010 har vi investeret i underkanten af 100 mio. kr. i kapacitetsudvidelser og nye maskiner og måleinstrumenter, siger Kenn Christensen.

Jydsk Aluminium har blandt andet investeret i en CT-skanner, en 3D-skanner og en spektralanalysator. Den sidste kan identificere, hvilke grundstoffer, der er til stede i et emne. Den bruger virksomheden til at analysere de indkommende aluminiumskvaliteter. Mængden af tilsatsstoffer til aluminium er helt afgørende for støbeprocessen.

CT-skanneren tager ofte 1.500 billeder af et emne. Derefter bliver informationerne samlet til en 3D-model af emnet.

- På 3D-billederne kan vi se, hvor der eventuelt sidder porøsiteter. Vi kan også bruge 3D-billeder til reverse engineering i de tilfælde, hvor vi skal genskabe et emne, som der ikke findes tegninger på mere, siger Kenn Christensen.

Den omfattende kvalitetskontrol betyder, at Jydsk Aluminium Industri kan give tilbud på nye produkttyper.

- Vi har kunnet tage nogle ordrer på emner, som tidligere er blevet svejset, og give kunderne en vægtbesparelse og en prisbesparelse oveni, siger Kenn Christensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094