23948sdkhjf

Prisfald ryster stålgrossisterne på ny

En styrtdykkende nikkelpris og en række lidende kernemarkeder knækker indtjeningsopturen hos de danske stålgrossister.
2014 er kær fortid for de rustfri stålgrossister. For hvor top- og bundlinjer bugnede forrige år, har 2015 budt på en ganske anden virkelighed. Drastisk faldende priser fra stålværkerne tildeler aktørerne mærkbare tab på lagrene, og samtidig rammer uro på en række kernemarkeder aktiviteten hårdt.

Analysepointer

• De fire danske grossister meldte om en stigende rustfri ståltonnage i 2014, mens markedet i 2015 har vist sig mindre gunstigt.

• De fire aktører øgede samlet set omsætningen med 4 procent i 2014. Stigningen kommer efter to år med fald. Omsætningen landede på 7,75 mia. kr. i 2014, selvom Damstahl gik en smule tilbage i året.

• Alle fire aktører i branchen øgede både driftsresultat, resultat før skat, overskudsgrad og egenkapital i 2014.

• 2014-indtjeningen på 248 mio. kr. før skat er den højeste for branchen i den syvårige periode, som analysen dækker over. I 2013 var det samlede resultat før skat 152 mio. kr.

• Dacapo, Damstahl og Inox reducerede alle medarbejderstaben fra 2013 til 2014, mens der ikke findes tal for Lemvigh-Müllers stålenhed.
Ståldirektørerne har derfor afskrevet forventningerne om at leve op til forrige års regnskaber, hvor alle fire rustfri stålgrossister forbedrede bundlinjen med tocifrede millionbeløb.

- 2015 bliver et møg-år. Priserne er faldet næsten hele året og senest som en sten i tredje kvartal, forklarer Damstahls administrerende direktør, Mikael Sthaalros.

- Mit varelager er i nogle måneder blevet måske fem-syv millioner mindre værd på grund af nyt offentliggjort legeringstillæg og altså effektivt prisfald, forklarer Damstahl-direktøren.

”Harakiri”
Ifølge Dacapo-direktør Kristian Sylvest har de styrtblødende priser fra værkerne skærpet konkurrencen i sådan en grad, at stålgrossisterne er begyndt at sænke priserne på forhånd.

- Grossisterne udviser på det nærmeste en harakirilignende markedsadfærd, der ikke har meget at gøre med godt købmandsskab. Det, der sker, er, at grossisterne konstant sænker priserne på forventet efterbevilling fra værkerne. Desværre er alle lige lidt kloge, så det er den rene fest, siger Kristian Sylvest.

Se nøgletal for branchen her

Dacapo-bossen oplever, at grossisterne ved fald i nikkelprisen sænker sine egne priser med det, de forventer, at prisen fra værkerne falder med måneden efter. Omvendt ser Kristian Sylvest, at alle venter med at hæve priserne, selvom nikkelprisen stiger, indtil der faktuelt er tikket nye, højere priser ind fra værkerne.

Svigtende markeder koster
De faldende priser fra værkerne skyldes en lang række faktorer. Og mest af alt efterlader udviklingen flere spørgsmål end svar - især i kølvandet på at en EU pris-dumping-told på koldvalsede plader fra Kina og Taiwan ikke har vist sig effektfuld. Men faldende efterspørgsel som konsekvens af geopolitisk uro eller skrøbelige konjunkturer er en af forklaringerne. Og det mærker stålgrossisterne.

Fødevareindustrien, der oplever faldende eksport til Kina og fortsat præges af den russiske embargo, er et særligt smertensbarn. For nedgangen smitter af på procesudstyrsproducenterne, som er den største aftager af rustfri stål.

- Rusland er væk. Mejerierne, som er storforbrugere af rustfri stål, mangler kunder og investerer ikke som planlagt, forklarer Mikael Sthaalros.

I tillæg er den norske offshore-branche i krise på grund af faldende oliepriser. Og generelt savner stålgrossisterne de investeringer, der skal sætte gang i forbruget af rustfri stål.

- Nikkelpriserne har netop krydset det laveste niveau i 13 år, og foreløbig ser det ikke ud til, at udviklingen vender. Vores forventninger er derfor, at 2016 starter, hvor 2015 slutter – nemlig med vigende priser og utilfredsstillende indtjening på trods af fornuftig markedsaktivitet, siger Kristian Sylvest.

Strategierne lykkes
Selvom indtjeningen lider, glæder såvel Damstahl som Dacapo sig over at kunne sætte flueben ud for et par strategiske fixpunkter i 2015. Hos Dacapo havde Kristian Sylvest budgetteret med et løft i aktivitetsniveauet i andet halvår af 2015. Det fik han ikke. Tonnagen blev stort set den samme som i foråret. Til gengæld er mængden af fittings i Dacapos salg stigende, og det er i tråd med strategien, fortæller Dacapo-direktøren.

Fra Skanderborg beretter Mikael Sthaalros, at Damstahl – trods blødende bundlinje – har vundet markedsandele i 2015.

- Vi sælger større mængder i et vigende marked og har dermed strategisk nået det, vi ønskede. Det er vi glade for. På den anden hånd har vi fået mindre for varerne. Lagersalg er stadig 70 procent af det, vi gør. Og der ligger priserne forkert, så vi taber penge, siger Mikael Sthaalros.

Smagsprøve på et normalt år
Stigende priser og konjunkturer afløste ellers i store dele af 2014 det tunge prispres, som året forinden prægede branchen. Det betød, at de danske stålgrossister fordoblede det samlede driftsresultat, og regnskaberne bød på øgede overskudsgrader hele vejen rundt.

- Øget volumen og forbedrede priser i årets tre første kvartaler betød, at indtjeningen kunne følge med op, siger Henry Hansen, administrerende direktør hos Inox om 2014.

Sammenlagt tjente branchens fire virksomheder knap 216 mio. kr. på driften i 2014 mod 107 mio. kr. året før. Det er det bedste samlede driftsresultat i den syvårige periode, som brancheanalysen dækker.

- 2014 var en smagsprøve på et normalt år med lidt medvind og lidt modvind, uddyber Kristian Sylvest.

Nikkel-pris besværliggør købmandskabet
Metalformen nikkel spiller en central rolle i forvandlingen fra jern til rustfri stål. Nikkel indgår som et element i den legering, der giver det rustfri stål sine modstandsdygtige egenskaber. Derfor betyder nikkel-prisen meget for den pris, som grossisterne kan få stålet til hos stålværkerne.

De seneste år har nikkelprisen – der handles på råvarebørsen London Metal Exchange – udviklet sig meget ustabilt med store prisfald som konsekvens. Det betyder, at det stål, som grossisterne har indkøbt og lagt på lager, med ét bliver mindre værd. Resultatet kan være meget små fortjenester eller deciderede tab for grossisterne. Ultimo 2015 melder grossisterne om en rekordlav nikkelpris, som altså punkterer aktørernes indtjening.

Artiklen er en del af temaet Stålgrossister.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128