23948sdkhjf

Regeringen vil ændre dagpengeregler for selvstændige

Dagpengereglerne for selvstændige skal nu undersøges af en arbejdsgruppe, som skal vurdere, om de kan få samme vilkår som lønmodtagere. Men de selvstændige må se på fra sidelinjen, mens deres forhold behandles.
- Vi nedsætter en arbejdsgruppe til at analysere de særlige udfordringer, der i dag gælder for selvstændige i dagpengesystemet. Vi ønsker, at de bærende principper i det nye dagpengesystem for lønmodtagere i videst muligt omfang også kommer til at gælde for selvstændige, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen.

Komplekst system
- Arbejdsmarkedet er i dag kendetegnet ved, at mange i løbet af deres arbejdsliv skifter mellem at være lønmodtager og selvstændig, freelancer eller honorarmodtager. De skift udfordrer i høj grad enkeltheden og gennemskueligheden i vores dagpengesystem. Derfor er det vigtigt, at vi har et dagpengesystem, hvor det er tydeligt for alle, hvilke regler, rettigheder og pligter, der gælder, siger Jørn Neergaard Larsen.

- Kompleksiteten i dagpengesystemet for selvstændige betyder, at arbejdsgruppens vigtigste opgave bliver at gennemføre en række tekniske analyser med udgangspunkt i det særlige regelsæt, der er i dag gælder for selvstændige. Principperne, der blev lagt fast med dagpengeaftalen i efteråret, tegner samtidig retningen for arbejdsgruppens arbejde, siger Jørn Neergaard Larsen.

Selvstændige må se til fra sidelinjen
Arbejdsgruppen nedsættes som et embedsmandsudvalg med en følgegruppe, der består af seks repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter. På arbejdstagersiden udpeger LO, FTF og AC hver et medlem til følgegruppen, og på arbejdsgiversiden udpeger DA, KL og Danske Regioner hver et medlem. Dermed tegnes følgegruppe mere af lønmodtagerrepræsentanter end af de selvstændiges organisationer.

Alligevel tyder meget på at oplægget er vand på de selvstændiges mølle. Allerede i efteråret sidste år, meldte de selvstændiges a-kasse, ASE, klart ud med positive forventninger om at netop den mulighed skulle undersøges:

”Iværksættere og selvstændige erhvervsdrivende omfavnes altid hjerteligt verbalt, men når vi kommer til de hårde facts og virkelighedens realiteter, så er faktum, at de bliver straffet i det nuværende dagpengesystem,” sagde direktør i ASE, Karsten Mølgaard Jensen, i oktober, da politikerne gennemførte dele af dagpengekommissionen oplæg til lønmodtagernes forhold.

”Den nye fleksibilitet i dagpengesystemet bør også omfatte de selvstændige. Selvstændige straffes i dag med en karensperiode på tre uger, dem der kombinerer lønmodtagerarbejde og selvstændig virksomhed falder fortsat ned mellem to stole, og kravene er fortsat så høje, at mange selvstændige slet ikke kan kvalificere sig til dagpengesystemet,” forklarede Karsten Mølgaard Jensen dengang.

Afklaring om et år
Arbejdsgruppen, som regeringen altså nu har nedsat, skal analysere og komme med anbefalinger til fire centrale temaer, som Dagpengekommissionen lagde op til:

- Drift af selvstændig virksomhed; definitionen af selvstændig virksomhed, selvstændig bibeskæftigelse og forsikringsstatus.
-De specifikke og særlige forhold for honorarmodtagere og freelancere.
- Ophør med selvstændig virksomhed; ledighedskriteriet.
- Selvstændiges optjening af ret til dagpenge; beskæftigelseskravet og beregning af dagpengesats.

Arbejdsgruppen skal afslutte sit arbejde og afrapportere til regeringen i 1. halvår af 2017. Afrapporteringen skal indeholde konkrete anbefalinger til et fremtidigt dagpengesystem for selvstændige, honorarlønnede og freelancere, som samlet skal være provenuneutrale.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093