23948sdkhjf

Robotter laver solfangere i Nordjylland

Gnisterne fra en svejserobot flyver rundt i luften, mens en anden robot løfter isoleringen på plads og en tredje laver huller og pakker på paller. Arcon-Sunmark er godt i gang med at tilpasse produktionen af solfangere til efterspørgslen. Og tilpasning betyder automatisering.
Større fleksibilitet og færre skiftehold er målet – in-sourcing og det dobbelte antal solfangere er årsagen til, at Arcon-Sunmark siden sommeren 2015 har indsat tre robotter i produktionen i Skørping i Nordjylland. Yderligere tre robotter støder til her i 2016.

- Vi har udvidet produktionsarealet med tyve procent, indsat nye svejserobotter, øget automationsniveauet og dermed fordoblet kapaciteten. Det er en investering for et tocifret millionbeløb, du ser her, fortæller administrerende direktør Søren Elisiussen, mens han viser rundt i produktionshallerne, hvor en snes mand denne eftermiddag arbejder side om side med robotterne.

Robotterne reducerer skiftehold
Arcon-Sunmark satte allerede tilbage i sommeren 2014 et aftenhold ind i produktionen, og i oktober samme år kom et nathold til. Siden er det gået slag-i-slag.

- Vi har siden sommer fordoblet produktionen af solfangere, og derfor har vi kørt med 2-3-4 og 5-holdsskift, og det er ikke optimalt for produktiviteten. Med robotterne og udvidelsen af produktionen forventer vi at kunne effektivisere væsentligt, fortæller Søren Elisiussen, der i disse uger går og venter på, at de sidste tre robotter skal ankomme.

- Det tager lidt tid at få dem kørt ind. Vi finjusterer fortsat på de tre, vi allerede har installeret, men jeg forventer, at vi er helt oppe at køre med alle robotter i første halvår af 2016.

Robotterne hos Arcon-Sunmark kommer fra forskellige leverandører og får mange forskellige opgaver i produktionsprocessen, som for eksempel svejsning, limning, isolering og palletering.

Ensarter design
Arcon-Sunmarks solfangere produceres ikke kun i Skørping. Efter fusionen mellem Arcon Solar og Sunmark Solutions sidste år fik man pludselig adgang til produktionsfaciliteter i Vietnam. Her arbejder cirka 50 mand med produktionen af solfangere til de oversøiske markeder.

- Vi har forbedret solfangerdesignet fra Sunmark, og de produceres nu i Vietnam, men de dele, der er kritiske for kvaliteten, har vi valgt at producere på fabrikken her i Skørping, fortæller Søren Elisiussen, der under samtalen også kommer ind på ensartning af virksomhedens solfangerdesign.

- Vi kombinerer designet fra Sunmark- og Arcon-solfangerne og har lavet et ensartet nyt design, der skal erstatte det nuværende, så kapaciteten på fabrikkerne i Skørping og Vietnam kan kombineres, hvis behovet opstår. Det er både robotter og produktions-set-up selvfølgelig forberedt til, slutter Søren Elisiussen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094