23948sdkhjf

Stålkommentar: En branche, en værdikæde, et marked i krise

Hele den rustfri stålindustri er ramt af krise. Vejen ud af krisen er ikke at medvirke til en fastholdelse af prispresset, men at tilbyde kunderne meget mere end blot lave priser.
Markedet: Det europæiske marked for rustfri stål har tabt momentum i begyndelsen af 2016. De fleste håb om en tidlig bedring forsvandt igen i lyset af faldende legeringstillæg og råvarepriser på et nyt lavpunkt.

Første kvartal slår ofte tonen an for hele året og har de fleste år været blandt de to stærkeste kvartaler.
Indtil videre har markedet dog ikke sendt noget signal om at genfinde fremdriften i Europa.

Men lad os se på den ”halvfyldte” del af glasset: Efterspørgslen fra slutbrugere er stabil, og råvarepriserne er ikke faldet yderligere. Markedet er ved at danne et nyt bundniveau, hvad mængder og priser angår.

Legeringstillæg: Det månedlige legeringstillæg for februar faldt igen efter et skred i januar.

Outokumpu reducerede tillægget for kvalitet 304 (1.4301) til 872 euro/ton (-6 procent måned-til-måned), hvilket er 55 euro/ton lavere end i januar.

Februar-legeringstillægget for type 316 faldt til 1.189 euro/ton, hvilket er den laveste værdi siden juli 2009 og en reduktion fra 1.231 euro/ton i januar (-3 procent måned-til-måned).

Byggeri og anlæg: Ifølge Eurostat steg produktionen i anlægssektoren i januar 2016 efter justering for sæsonudsving med 1,4 procent.

Bygningsanlæg/privatbyggeri steg mest, mens anlægsarbejde stagnerede.

De største vækstrater i EU kunne konstateres i Spanien (+14,4 procent), Rumænien (+12,8 procent), Sverige (+11,3 procent), Tjekkiet (+8,3 procent) og Ungarn (+8,1 procent). Den største tilbagegang fandt sted i Bulgarien (-4,2 procent), Storbritannien (-3,3 procent) og Italien -2,4 procent).

Forbrugsgoder: En (forsigtig) prognose fra det tyske brancheforbund inden for elektroteknik og elektronikindustrien, Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V. (ZVEI) lyder på en vækst på cirka 2 procent i 2016 for det tyske marked for forbrugerelektronikudstyr.

I perioden januar til december 2015 steg produktionen med 0,9 procent år-til-år.

Slutbrugersegmenter: Bilindustrien: 2015 var et godt år, og fremdriften fortsætter. Ifølge den europæiske brancheforening for bilproducenter, the European Automobile Manufacturers' Association (ACEA), steg salget af personbiler i EU fra 2014 med 9,3 procent til i alt 13,7 mio. enheder i 2015.

De fem lande med største fremgang var Spanien (+20,9 procent), Italien (+15,8 procent), Frankrig (+ 6,8 procent), Storbritannien (+ 6,3 procent) og Tyskland (+ 5,6 procent).

Bilproduktionen i 2015 steg med cirka 6,2 procent til 15,9 mio. enheder.

Brancheforeningen forventer for 2016 en meget mere moderat salgsfremgang på cirka 2 procent, hvilket vil give i alt cirka 14 mio. enheder.

Procesindustrien: Den svage euro hjalp til med at vinde eksportordrer hen mod slutningen af året, men 2015 som helhed var stagnerende. Ordrerne i den tyske industri for maskinteknik gik i
december 2015 stærkt frem med 11 procent år-til-år. Salg til hjemmemarkedet faldt igen med cirka 5 procent år-til-år, mens eksportordrerne steg med 17 procent år-til-år gennem store omfattende systemløsninger i ikke-eurolande. Den samlede vækst i ordreindgangen for hele 2015 ligger på cirka 1 procent både for salg på hjemmemarkedet og eksportsalg.

Ifølge den tyske ingeniørbrancheforening, Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V. (VDMA) er forventningen for 2016 fortsat bogstavelig talt en nulvækst.

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.687