23948sdkhjf

Vismænd vil have afgifter på brændeovne - producenter slår alarm

Brændeovne i byområder giver store problemer, mener de miljø-økonomiske vismænd. De koster samfundet 3 mia. kr. om året. Producenter kan acceptere regulering og udfasning af gamle ovne, men afviser vismænds forslag om en ny afgift.
De 13 danske producenter af brændeovne ser gerne, at den nuværende skrotningsordning for brændeovne forlænges, og at der på sigt indføres en model for tvungen udfasning af de ældste brændeovne.

Derimod er branchen stærkt imod en afgift på brændeovne, som de miljøøkonomiske vismænd foreslår i et nyt oplæg om luftforurening, der blev præsenteret tirsdag.

Heri fastslår de miljøøkonomiske vismænd, at partikeludslip fra brændeovne er en væsentligt kilde til luftforurening. De peger på, at en afgift vil kunne reducere antallet af dødsfald som følge af luftforurening med 300 om året.

På den baggrund konkluderer de, at en afgift vil være en god samfundsmæssig investering. Den vil spare samfundet for udgifter i størrelsesordenen 3 mia. kr. om året.

De miljøøkonomiske vismænd fastslår, at fyring i en time med en ældre brændeovn i Københavnsområdet udløser samfundsmæssige helbredsomkostninger på 41 kr. En ny brændeovn, der er svanemærket og mere miljøvenlig, udløser kun helbredsomkostninger på 7 kr., hvis den brænder i en time i København.

Hvis en gammel ovn brænder en time på Bornholm udløser den 5 kr. i samfundsmæssige helbredsomkostninger. En miljømærket brændeovn i aktion på klippeøen koster kun 1 kr. i omkostninger. Jo større byer brændeovne bruges i, jo flere omkostninger.

Vismændene foreslår en differentieret afgift baseret på miljøzoner. Afgiften skal udmåles via aflæsninger fra en temperaturmåler, der fortæller, hvor mange timer en brændeovn er i brug. Til formålet skal der udvikles et nyt it-system.

Alternativt foreslår de miljøøkonomiske vismænd et forbud mod brændeovne, der ikke er svanemærket. En gradvis udfasning af ældre brændeovne med en forbudsfrist er gennemført i Tyskland.

Et tredje alternativ er en tilskudsordning til skrotning af gamle brændeovne.

En sådan findes allerede og har været i kraft siden. 29 oktober 2015. Her gives der 2.150 kr. pr. skottet brændeovn produceret før 1990. Ordningen er allerede blevet benyttet til skrotning af cirka 10.000 ovne, og i 9 ud af 10 tilfælde er de gamle ovne blevet erstattet med nye miljøvenlige ovne som følge af ordningen. Ordningen gælder i hele
2016.


Nye afgifter på vej:
Brandeovnsproducenternes formand, Carsten Bach, siger til Ledelse Idag.dk, at branchen ikke har noget imod regulering. Men man foretrækker, at den nuværende skrotningsordning forbedres og forlænges, eventuelt i kombination med en model for tvungen udfasning af ældre ovne.

Han erkender dog, at branchen også har en interesse i en sådan regulering, da den vil øge salget af nye brændeovne.

- Det bliver i praksis umuligt at administrere en differentieret afgift på brændeovne, og der skal opbygges et nyt bureaukratisk system for at håndhæve afgiften. Så hellere en udvidet skrotningsordning, eller en eller anden form for forbud mod gamle ovne, siger Carsten Bach

- Modsat en afgift giver skrotning jo sikkerhed for, at de gamle, forurenende ovne forsvinder helt, tilføjer han..

Brændeovnsproducenterne i Danmark har i de sidste fem år solgt cirka 20.000 brændeovne om året – noget mindre end før finanskrisen. Det skyldes ifølge formanden primært krisen, men også at forbrugerne har været usikre på, om der kom en eller anden form for afgift. Derfor hilser han under alle omstændigheder en afklaring velkommen.

Der er cirka 750.000 brændeovne i Danmark. Forureningen fra dem opstår i form af partikler, der sendes ud gennem skorstenen. De nye mere miljøvenlige brændeovne har en avanceret forbrændingsteknik , der reducerer partikeludledningen dramatisk. Det er også derfor, de miljøvenlige danske ovne nu sælger i stort antal i udlandet.

En ny svanemærket miljøvenlig brændeovn koster i gennemsnit 10.000 kr. Priserne på nye brændeovne varierer fra 5.000 kr. og op til 20.000 kr.

Brændeovnsbranchen i Danmark omsætter for cirka 900 mio. kr. på årsbasis. En stor del af denne omsætning er eksport. Største producent er Morsø. Andre store producenter er Scan, Heta , Hvam og Jydepejsen.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111