23948sdkhjf

Ekspert: God slibning kræver forståelse

En række faktorer er afgørende for at opnå en optimal slibeproces med et optimalt resultat, påpeger medlem af Jern & Maskinindustriens ekspertpanel.


Det kræver en forståelse for mange faktorer at kunne udføre en optimal slibeproces.

- Hvordan er slibeopgaven er defineret?

- Hvilket materiale skal der slibes i – er det almindelig stål eller rustfrit stål?

- Hvilke maskiner anvendes der til at udføre slibeopgaven?

Det er vigtigt, at slibeværktøjet passer til opgaven for at kunne udføre den mest effektive og optimale slibning.

Jeg har erfaret fra Lindø Værftet, at det ikke altid er optimalt at slibe med en grov kornstørrelse som for eksempel korn 36. Der skal efterfølgende bruges tid på at slibe ridserne i materialet væk, selvom kornstørrelsen er effektiv til at fjerne materiale. Vi opnåede et bedre resultat på Lindø Værftet med en fiberskive i korn 60, med en fleksibel bagskive, som ikke krævede så meget slibning sammenlignet med en korn 36 eller korn 40. Slibeprocessen blev optimeret, da der ikke længere skulle efterslibes og lageret blev også reduceret.

Det samme er gældende for slibebånd. Slibebånd produceres med forskellige baglærreder. Det er nærliggende og se på, om slibebåndet skal være med hårdt eller blødt baglærred, og om der skal bruges et hårdt eller blødt kontakthjul.

Brugen af kontakthjul er afhængig af slibeopgaven, hvis der skal slibes med fine korn som eksempelvis korn 320 i rustfrit stål, så er det uhyre vigtigt, at kontakthjulet ikke er for hårdt, da kombinationen af slibebåndet og kontakthjulet skal passe sammen, når der skal slibes i kurver og rundt om materialet.

AVN Teknik repræsenterer PFERD, som er producent inden for værktøjer til slibning, skæring og polering, samt VSM som er producent inden for fleksible slibematerialer herunder slibeark, ruller, slibebånd, fiberskiver med mere.

VSM har eksempelvis Velcro-fiberskiver i meget fine kornstørrelser. Kombinationen med en velcro-skive og bagskive gør, at vi har en fleksibel slibeproces, som kan lave så fin en overflade, som hvis vi anvendte en Vlies-skive.

En anden vigtig faktor for slibeprocessen er maskinerne, der arbejdes med. Det er vigtigt at have fokus på omdrejningerne. Det er ikke altid, at der skal køres med fuld kraft på maskinen. Et praktisk eksempel kan være en almindelig fiberskive i ø125 mm med keramikkorn 60 eller 80 – hvis der anvendes en almindelig maskine med for høje omdrejninger, så ser emnerne ridsede ud. Hvis omdrejningerne på maskinen reduceres, og der køres langsommere, og skiven lægges lidt mere ned, så vil resultatet være en helt anden overflade. Det er utroligt, hvor forskellige overflader, der kan slibes, med den samme kornstørrelse, ved at ændre på hastighederne.

PFERDs slibeskiver, skæreskiver og lamelskiver er afhængige af optimale omdrejninger – cirka 12.000 omdrejninger. Hvis der for eksempel skal køres med PFERDs lamelslibeskive Polifan Strong ø 125mm, så skal der være minimum 1.400 watt, for at lamelskiven kan udføre et optimal slibearbejde. Det kan i dag opnås med korn 50, hvor der tidligere ville være anvendt korn 24 eller 36.

Tommelfingerreglen er, at jo finere slibekorn, som du kan fjerne materiale med, jo færre ridser kommer der i materialet.

Det samme gør sig gældende, når vi taler om slibemaskiner til industrielt brug. Det er vigtigt, at kunderne har en bredbåndspudser eller sliber, hvor de kan indstille på de forskellige hastigheder. Slibebåndet, hvor emnerne kører igennem, påvirkes af hastighederne. Det er ofte noget, som skal demonstreres.

Et praktisk eksempel, jeg har lige været ude hos en kunde, som har investeret i en ny Costa slibemaskine. Vi kunne lave en fin overflade med vores nye Ceramik bånd XK 885Y i korn 60. Men ved at ændre på nogle få parametre, så kunne vi også fjerne skarpe kanter, og bagefter sleb vi emnet i bund, så ridserne blev fjernet. Derefter kørte vi igennem med en korn 180 for slutfinish.

Det er vigtigt at se og analysere kundens opgave først, for at kunne tilbyde det mest optimale slibeværktøj, som kan reducere slibeomkostningerne og nedbringe slibetiden. Førhen ville vi have kørt med op til flere forskellige kornstørrelser, for at opnå samme resultat.

Michael René Jensen er medlem af Jern & Maskinindustriens ekspertpanel. Han er uddannet skibsbygger fra Svendborg Værft og har også arbejdet som sliber på Lindø Værftet. Michael René Jensen er i dag teknisk chef hos AVN Teknik A/S.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.22