23948sdkhjf

Maskinproducenter fravælger underleverandører

Større mængder effektiviserer produktionen af metalkomponenter hos landbrugsmaskine-fabrikanterne.
En række aktører satser på stor egenproduktion og relativt få underleverandører. Det giver en mere effektiv produktion og kan forkorte leveringstiden.

Gødningssprederproducenten Bogballe forarbejder 85 procent af det samlede produkt i sine egne fabrikshaller. Spåntagningsdelen er dog fravalgt.

- Vi laver alt laserskæring, svejsning og bukning. Spåntagning er til gengæld en relativ begrænset del af vores produkt, og fordi det kræver specielle kompetencer og i vores tilfælde kun én mand, har vi fravalgt det, siger Nils Jørn Laursen, administrerende direktør hos Bogballe, der oplever, at virksomheden styrker sin omsætning i år.

Bogballe har samtidig et højt automationsniveau med én robot for hver femte medarbejder.

En del af forretningsgrundlaget
Hos He-va på Mors har ejerne en håndværksmæssig baggrund. Tilgangen viser sig også en produktionen, hvor ingen fabrikation i sort metal sker hos underleverandører.

- Vi har ikke en effektiv produktion, hvis vi kun laver produktion i mindre stykstørrelser. Fordi vi forarbejder det hele selv, kan det gå at investere i udstyr, der er effektivt og rationelt. Vi kan ikke investere seks millioner i en ny skæremaskine, hvis vi kun bruger den hver tredje dag. Emnerne ville blive for dyre, siger teknisk direktør Heine Christiansen, He-va, og tilføjer:

- Vi kunne heller ikke investere i svejserobotter, hvis vi kun svejsede småserier.

He-va overtog i 2002 en kollegas fabrik på Sydmors, og fabrikken fungerer nu som en slags underleverandørfabrik med en højt automatiseret produktion.

Reducerer underleverandører på metalemner
Den midtjyske gyllevognsproducent Samson Agro har gennem de senere år satset på en større egenproduktion efter at have tidligere at have outsourcet en stor del af komponentproduktionen.

Derfor er virksomheden i øjeblikket i gang med at gøre plads til flere CNC-maskiner og svejserobotter i de 15.000 kvadratmeter store haller i udkanten af Viborg.

- Vi køber stadig for mange penge ude, men på det metalindustrielle marked har vi reduceret underleverandørandelen til fordel for en stigende egenproduktion. Vi øger vores kapacitet i det skærende og specielt det spåntagende arbejde, siger administrerende direktør Lars Henriksen, Samson Agro.

Direktøren fortæller, at der er allerede er investeret i én svejserobot, CNC-maskiner og laserskæringsmaskiner.

- Svejsning er det næste skridt i automatiseringen, men selve montagen er til gengæld umulig at automatisere.

Artiklen er en del af temaet Landbrugsmaskiner.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095