23948sdkhjf

Rekordmange virksomheder fik ny CEO i 2015

I det forgangne år har et rekordstort antal nye CEO’er overtaget den øverste lederpost i de største børsnoterede virksomheder verden over.
Ifølge undersøgelsen CEO Success Study fra PwC’s Strategy& (PwC’s globale strategiteam) har 17 procent af de største 2.500 børsnoterede virksomheder ansat en ny CEO. Det er det højeste antal i de 16 år, som PwC’s Strategy& har lavet undersøgelsen.

Desuden har flere store virksomheder i den seneste årrække helt bevidst valgt en ekstern kandidat som ny topchef. Hele 22 procent af de topchefer, som er blevet ansat i forbindelse med et planlagt toplederskifte i perioden 2012 til 2015, var eksterne kandidater. Det er 50 procent flere end i perioden 2004-2007, hvor 14 procent var eksterne kandidater, hvilket indikerer, at det er blevet et strategisk ledelsesvalg at ansætte topledere udefra mere end en nødvendighed.

- Tidligere anså mange det at ansætte en ny topchef udefra som den sidste udvej. Sådan er det bestemt ikke længere set i lyset af de mange forandringer, som virksomheder står over for i dag. Undersøgelsen viser, at det særligt er de virksomheder, der oplever en høj grad af disruption, som vælger at ansætte en ekstern kandidat som topleder, forklarer Kim Füchsel, managing partner og direktør i PwC.

Størstedelen af virksomhederne forfremmer fortsat interne kandidater til toplederposten, og det vil højst sandsynlig fortsætte med at være den foretrukne metode i forbindelse med et planlagt skifte i topledelsen. I 2015 blev 23 procent af toplederne således hentet udefra, mens 77 procent kom fra virksomhedens egne rækker. Eksterne kandidater har dog lukket det kompetencegab, som undersøgelsen tidligere har identificeret.

- Mens en intern kandidat måske nok har vist resultater, i forhold til de mål som virksomheden hidtil har haft, har mange bestyrelser erkendt, at den interne kandidat ikke nødvendigvis har de rette kompetencer i forhold til at lede virksomheden sikkert igennem nye forandringer, der er nødvendige for at opnå succes i fremtiden, forklarer Kim Füchsel.

Regionale forskelle
Undersøgelsen viser, at der er regionale forskelle i, hvor ofte virksomheder vælger at ansætte en ekstern kandidat som topleder. Virksomheder med hovedkvarter i Vesteuropa ansatte dobbelt så ofte en topleder udefra sammenlignet med virksomheder, der har deres hovedkvarter i USA eller Canada, i perioden 2012-2015.

- Bestyrelser der arbejder med successionsplaner bør altid sikre et stærk felt af interne kandidater. Hvis virksomheden står over for transformerende ændringer på det strategiske og operationelle niveau, som for eksempel er aktuelt i relation til digitalisering, bør bestyrelsen dog inddrage eksterne kandidater i deres successionsplan, lyder anbefalingen fra Kim Füchsel.

Han henviser til, at eksterne kandidater ikke er forudindtaget eller bundet af tidligere forpligtigelser i virksomheden. Dermed kan de se på virksomheden fra et bredere perspektiv baseret på de fremtidige forventninger til virksomheden.

- Uanset om valget falder på en intern eller ekstern kandidat, er der dog ikke tvivl om, at de bestyrelser, som planlægger en topledersuccession i god tid, vil have større chancer for at opnå succes med virksomheden, slutter Kim Füchsel.

Om undersøgelsen:
PwC’s Strategy& har identificeret de 2.500 største børsnoterede selskaber pr. 1. januar 2015 (Kilde: Bloomberg). Dernæst er de selskaber, der i løbet af 2015 har gennemgået et toplederskifte, blevet identificeret. Disse oplysninger er sammenholdt med en række forskellige elektroniske kilder på flere forskellige sprog. I dette års undersøgelse er der også set nærmere på omstændighederne for at ansætte en ekstern kandidat som CEO.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.5