23948sdkhjf

Robotten Ragnar er så simpel som mulig

BlueWorkForces nye robot Ragnar bliver aldrig verdens hurtigste robot, men prisen er reduceret med faktor ti og vægten endnu mere. Og den skal være så simpel, at alle kan betjene den, hvilket blandt andet er populært i USA
- Alle skal have råd til en robot, siger frederikshavner-virksomhedens grundlægger, Preben Hjørnet, om et af BlueWorkForces helt klare mål under udviklingen af den nye robot Ragnar.

Ifølge Preben Hjørnet er det lykkedes at reducere prisen med faktor ti sammenlignet med tilsvarende traditionelle robotter. Og vægten på robotten er også sænket betragteligt.

Desuden er det afgørende for Preben Hjørnet, at robotten er fleksibel, let at flytte og ikke mindst nem at bruge.

- Alle disse parametre er en slags Dødens Dal for små producenter, som normalt løber skrigende bort, når de hører ordet robot, siger Preben Hjørnet, der er civilingeniør med speciale i både proceskontrol og image processing.

Ragnar er blå arbejdskraft
Derfor indgår ordet robot ikke i virksomhedsnavnet. Til gengæld er BlueWorkForce netop det, Ragnar tilbyder ifølge Preben Hjørnet:

- Ragnar er blå arbejdskraft og skal udføre et stykke arbejde, som enhver anden kollega eller operatør, siger han til AutomationsFokus, og understreger:

- En robot skal være nem at bruge og ikke noget farlig teknologi.

Det skal ikke tage mere end en time at lære at bruge robotten, hvilket også gør den fleksibel at bruge. Fleksibilitet sikres også ved at sætte hjul på robotten, så den kan flyttes rundt i produktionen.

Metal ud, plastik ind
- Tilsvarende robotter vil normalt hoppe og danse, hvis de ikke er fastboltet eller støbt i produktionsgulvet, men det har vi fra starten villet undgå, siger Preben Hjørnet.

Det undgår Preben Hjørnet ved at erstatte så mange metaldele med plastik som muligt, så robottens vægt ligger på omkring 73 kg.

Sammen med vægten har fokus også været på volumen, forklarer Preben Hjørnet:

- Normalt udnytter en robot blot 20 procent af gulvpladsen, men vi lader vores robot arbejde udover rammen, så udnyttelsesgraden bliver over 100 procent.

Ikke verdens hurtigste robot
Mens vægt, pris og fleksibilitet har været i fokus, har robotbevægelserne haft mindre fokus, og Preben Hjørnet vedstår, at den nye robot aldrig bliver verdens hurtigste robot. Hastigheden er omkring 20 procent lavere end tilsvarende robotter.

- Men det er også fuldstændig ligegyldigt for både os og kunderne, siger han og fortsætter:

- Små virksomheder har små behov, og de vil hellere udnytte deres investering 100 procent end have en masse applikationer, som de aldrig får brugt.

Demo-modellen blev i Washington
Det har taget Preben Hjørnet og to-tre ansatte over tre år med lange arbejdsdage at udvikle Ragnar. Fri i weekenden er ikke noget, Preben Hjørnet kender til, og pensionsopsparingen er også gået til udviklingen af den nye robot. Derfor er det en lettet virksomhedsstifter, som konstaterer, at BlueWorkForce har passeret det kritiske stadie:

- Vi ved nu, at vi har et produkt, som kan sælges, hvilket han netop har oplevet i forbindelse med et par messer i New York og Washington D.C.

Preben Hjørnet er overvældet over interessen på det amerikanske marked, og han kom hjem med ordrer fra en kosmetikproducent og to kaffevirksomheder.

- Selv vores demo-model blev solgt, og den skal nu være bartender i Washington, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156