23948sdkhjf

Tårnproduktion buldrer afsted hos Welcon

Hos Welcon i Give er udviklingen gået stærk de sidste to år. Rigtig stærkt. Den danske leverandør af stålkonstruktioner til vindmøller har på mindre end to år udvidet medarbejderstaben fra 180 til 375 mand og mere end fordoblet produktionen af tårne til både on- og offshore vindmøller.
Den markante vækst i Welcon begyndte for cirka to år siden, da virksomheden indledte en omfattende udvidelse af produktionen af tårne, for også at få del i det voksende marked for store offshore vindmøller.

Den store omstilling af virksomhedens produktion kommer ifølge managing director Jens Risvig Pedersen som en konsekvens af den stigende efterspørgsel på store offshore vindmøller og dermed også stigende krav om at kunne levere større tårne til de ledende vindmølleproducenter som Siemens Wind Power, Vestas og Nordex:

- Vi har oplevet en stigende efterspørgsel på tårne fra vores virksomhed, og derfor har vi indledt en omfattende udvidelse, som betyder, at vi både kan producere større enheder og flere af dem end før. Vi vil ikke sætte en begrænsning for os selv i hverken vores kapacitet eller kapabilitet, og med udvidelsen er vi nu i stand til at producere de største tårne, der er på markedet.

Gearet til nye, store offshorevindmøller
Welcon har samtidig med omstillingen fortsat den hidtidige produktion af tårne til mindre møller med en diameter på op til fem meter. Med produktionsudvidelsen er virksomheden i dag i stand til at producere tårnsektioner med en diameter på op til syv meter, en længde på op mod 40 meter og en sektionsvægt på op til 250 tons. Produktionen af de store tårne udgør i dag cirka 2/3 af virksomhedens samlede produktion.

Den midtjyske tårnproducent har blandt andet udvidet de eksisterende fabriksfaciliteter med helt nye robotstyrede malefaciliteter på 5.000 kvadratmeter, en ny hal til valsning og langsømssvejsning på 2.700 kvadratmeter og nye færdiggørelseshaller på 10.000 kvadratmeter. Herudover har virksomheden ansat knap 200 nye medarbejdere, der nu har fået deres daglige gang i virksomhedens mere end 40.000 kvadratmeter store bygninger. De nye medarbejdere er primært ansat i produktionen, hvor de gennemgår uddannelse og træning i virksomhedens egne arbejdsprocesser og maskiner.

- Det har været en rigtig spændende proces at lave så stor en ændring af fabrikken, samtidig med at vi har kunnet køre en fuldstændig normal produktion ved siden af, fortæller Jens Risvig Pedersen og tilføjer:

- Men vi er ikke færdige endnu - vi har stadig mange spændende projekter på tegnebrættet, både udviklingsprojekter og udvidelsesplaner.

Først med ny fuldautomatiseret svejseproces
Et af de nye tiltag i Welcons produktion er implementeringen af en revolutionerende ny fuldautomatiseret svejseproces, der effektiviserer arbejdsgangen ved svejsning af rørkonstruktionerne. Fra et operatørrum kan virksomheden nu gennemføre fuldautomatiseret svejsning af fire rundsøm på en rørkonstruktion ad gangen. Tidligere blev denne proces udført manuelt af en operatør, der gennemførte én rundsømssvejsning ad gangen.

Den nye proces betyder ikke blot hurtigere arbejdsgange, men er også med til at sikre en større sikkerhed i både arbejdet, leveringen og kvaliteten af svejsearbejdet.

- Efter vi har implementeret den fuldautomatiserede rundsømssvejsning har vi i hvert fald set en fordobling af effektiviteten i vores svejseproces. Sammen med den øgede effektivitet har vi også forbedret sikkerheden i arbejdsgangene på fabrikken, styrket leveringssikkerheden og sikret en ensartet, høj kvalitet i vores output, så den samlede produktivitet i vores produktion er steget markant som følge heraf, fortæller Jens Risvig Pedersen.

Op med produktiviteten – ned med produktionsomkostninger
For Welcons managing director er netop produktiviteten et af de vigtigste parametre til at sikre lavere produktionsomkostninger i branchen, så prisen på vindenergi sænkes og efterspørgsel stiger:

- Vi og andre i branchen har jo en bedre eksistens, hvis vi kan nå til det punkt, hvor fossile brændsler slet ikke bliver overvejet mere. Så vi har alle en fælles interesse i at få prisen på vindenergi ned, og det kan vi gøre ved at være så innovative som muligt, finde den bedst mulige måde at producere emnerne på og at drive fabrikken på. Og der har volumen af en fabrik også en vis betydning i forhold til at finde bedre og bedre produktionsmetoder, forklarer Jens Risvig Pedersen.

Kilde: Vindmølleindustrien - http://www.windpower.org

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094