23948sdkhjf

Få brancher oplever mangel på arbejdskraft

Mens ledigheden falder pænt, så er der ikke voldsom mangel på arbejdskraft. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Det er kun en ret lille andel af virksomhederne, der oplever begrænsninger i produktionen, fordi de ikke kan få den arbejdskraft, de skal bruge – og tallene er stort set de samme som for et år siden.

I industrien var det kun 4 procent af virksomhederne, der sagde, at de i april oplevede begrænsninger i produktionen på grund af mangel på arbejdskraft. Sidste år var tallet 3 procent. I serviceerhvervene, herunder transport, var tallet 10 procent i april i år mod 8 procent sidste år i samme måned. Kun i byggeriet var der en lidt mere tydelig stigning, nemlig 15 procent i år mod 10 procent sidste år.

- Selvom indikatorerne for mangel på arbejdskraft er steget, er niveauet forholdsvist lavt. Man kunne ellers godt have forventet lidt højere tal, i og med at beskæftigelsen er steget pænt og ledigheden samtidig falder måned for måned, siger 3F's cheføkonom Frederik I. Pedersen.

Fra februar til marts faldt ledigheden med 2.200 personer til 112.800 i marts. Ledighedsprocenten røg ned på 4,2. Ser man i stedet på det, man kalder AKU-ledigheden, var der dog 173.000 ledige i marts. AKU er baseret på spørgeskemaer, hvor man spørger folk, om job og om de søger job. Det er den opgørelse, man bruger til internationale sammenligninger.

- Når manglen på arbejdskraft ikke er værre, er en forklaring, at der kommer flere ind på arbejdsmarkedet. Det er personer, der tidligere fik en overførselsindkomst. Det er også unge nyuddannede, og så er der også kommet flere udlændinge. Det danske arbejdsmarked er ekstremt fleksibelt, siger Frederik I. Pedersen.

Han er derfor ikke enig med blandt andre arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv, der sammen med beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen har advaret om flaskehalse.

- Jeg ser ingen generelle problemer på den korte bane. Men på lidt længere sigt står vi med en enorm uddannelsesmæssig udfordring, hvor vi om 10 år massivt vil mangle faglærte og højere uddannede, mens der vil være et overskud af især ufaglærte. Det er ubalancer, som skal løses, siger 3F-cheføkonomen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078