23948sdkhjf

Nu rammer hybridmaskinen Danmark

3D metalprint bygget sammen med high speed fræsecenter er indmaden i Lumex Avance 25 fra Matsuura. Maskinen blev præsenteret på årets Masentia Machining.
Det blev maskinen, som rigtig mange talte om under årets Masentia Maching, selvom den kun var med som papfigur udstyret med videoskærm.

Navnet er Lumex Avance fra japanske Matsuura, og maskinen er en 3D metalprinter bygget sammen med et toptunet fræsecenter.

I korte træk smeltes eller sintres metalpulveret op i lag af maskinens laser, og undervejs kan det 3D-printede emne fræses og bearbejdes efter behov med traditionelle skærende værktøjer.

Det giver naturligvis nogle muligheder, som i teorien kan sætte både bearbejdningscentre og gnistmaskiner under pres. For Lumex Avance kan lave både emner med lukkede hulrum og kanaler og geometrier med bearbejdet overflade på en emnedel, som efterfølgende bliver dækket af eksempelvis metalribber.

Der er med andre ord tale om metalbearbejdning i fri form.

Det var Simon Chappell fra Matsuura Europe, som viste hybridmaskinen frem i Odense, og han understregede, at maskinen ikke som sådan er en nyhed, for den har faktisk været solgt i Japan siden 2003.

Derfor er der reelt også tale om fjerde generation af hybridmaskinen, som først blev præsenteret i Europa i efteråret og kun har været til salg i Danmark siden årsskiftet.

Indtil videre er den da heller ikke opstillet nogen steder i danske industrivirksomheder, men der er argumenter, som taler for, at den måske snart dukker op.

- Det giver store fordele, at du ikke skal svejse eller på anden måde sammenføje flere dele til et færdigt emne. Her kan du bygge det op samlet, og det øger slidstyrken og funktionaliteten. Blandt andet giver ensartetheden af materialet også en ensartet temperatur i hele emnet ved opvarmning, påpegede Simon Chappell under sit besøg i Odense.

Sælges af Masentia
I Danmark bliver det Masentia, der skal stå for salget af Lumex Avance i samspil med Matsuura Europa.

Masentia-indehaver Flemming Hjort er da også begejstret, men forventer ikke, at den nye teknik vil udradere de andre typer maskiner.

- Der er helt klart muligheder i det her hybridsystem, men det er stadig i udviklingsfasen, og det er en rejse, der kun lige er begyndt. Maskinen er i mine øjne et supplement til de eksisterende muligheder, siger Flemming Hjort, som peger på, at det stadig kræver specielle rammer og sikkerhed at arbejde med hybridmaskinen.

- Det er stadig metalpulver, der arbejdes i, og det kræver beskyttelse, siger Flemming Hjort.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.155