23948sdkhjf

Cheføkonom: Afdæmpet opsving for industrien

Cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank forventer, at 2016 bliver bedre for industrien end sidste år. Men halvsløj global vækst og mangel på arbejdskraft risikerer at give bump på vejen.
Det er dæmpet optimisme at spore hos cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank, når det handler om at tage den aktuelle temperatur på den danske industrisektor. Her svarer han på Jern & Maskinindustriens "7 Skarpe".

Hvad er dine forventninger til metal- og maskinindustrien for resten af 2016?
- Jeg forventer et lidt bedre år end 2015, fordi der forhåbentlig kommer lidt mere gang i efterspørgslen også fra andre dele af industrien. Men det er usikkert, om det faktisk sker. Blandt andet kan et britisk nej til EU udskyde investeringsbeslutninger endnu en gang i virksomheder på tværs af Europa. Siden krisen har erhvervsinvesteringerne været små, og det er en af grundene til, at BNP-væksten halter. Her er der desværre ikke meget opmuntring at hente i indekset for industriens investeringsforventninger, for industriens investeringsforventninger er stadig beskedne.

Hvorfor er industriens investeringsforventninger fortsat så relativt lave, på trods af, at industriens produktion vokser?
- Først og fremmest fordi opsvinget er svagt set i forhold til størrelsen af den forudgående krise, og det stadig er usikkert for mange virksomheder, om efterspørgslen for alvor vil vokse i fremtiden. På det seneste har vi også set en tendens til, at virksomhedernes overskud er kommet under pres, det er heller ikke fremmende for investeringslysten.

Hvad skal der til for at få investeringslysten i vejret?
- Et kraftigt globalt opsving vil være den bedste medicin. Men vi kan også gøre meget i Danmark for at gøre det mere attraktivt at investere her, for eksempel via lavere selskabsskat, bedre uddannelse og bedre infrastruktur. Finansieringen er hæmmet af skatteregler, især for de mindre virksomheder.

Hvad er den væsentligste faktor, når en dansk industrivirksomhed skal opnå finansiering i banken eller i et realkreditinstitut i løbet af 2016?
- En god og solid forretning er det vigtigste. Og der er en del virksomheder, der har mere brug for egenkapital end for banklån.

Hvad betyder den relativt lave arbejdsløshed for muligheden for øget vækst og investeringer?
- Mangel på arbejdskraft er allerede en realitet på en del områder, både fagligt og geografisk. Det bliver næppe bedre det kommende år, for beskæftigelsen tegner fortsat til at stige, og det kan godt hæmme investeringsaktiviteten. I løbet af 2017 kan mangel på arbejdskraft mere bredt i Danmark blive et stort tema, og der kan sagtens være behov for opstramninger for at dæmpe væksten til den tid.

Den globale vækst er begrænset. Hvad betyder det for dansk eksport i 2016?
- Den halvsløje globale vækst kan tydeligt ses i dansk eksport, der ikke havde det nemt i 2015. Det tegner lidt bedre i år, men det er fortsat ikke et kraftigt eksportopsving. Vi er den bløde mellemvare i en global økonomi, der heller ikke er alt for godt kørende.

Hvilke lande/regioner bør man som dansk eksportvirksomhed særligt have øjne på i 2016?
- Der burde komme øget efterspørgsel fra Europa også ud over Tyskland, fordi der er et stigende behov for nye investeringer. Men om det bliver i år er stadig meget usikkert. Det er også værd at holde øje med Kina, som har haft en kraftig opbremsning i byggeriet, der har trukket Kinas importvækst helt i bund. Men nu er der tegn på, at der er vækst i byggeriet igen, og det trækker andre ting med sig.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.329