23948sdkhjf

Letland rummer muligheder for dansk industri

Det baltiske land Letland er i rivende udvikling, påpeger Letlands-ekspert Peter Fjerring. Han fortæller her om danske industrivirksomheders muligheder i landet.
Letland har det seneste årti udviklet sig enormt. Vi danskere må derfor vænne os til ikke længere at betragte Letland som en ”lillebror” - et udviklingsland, som vi på alle måder skal bistå og hjælpe. Der er i dag tale om et nyt Letland med nye muligheder for dansk erhvervsliv.

Mange af os har stadig minder om Letland tilbage fra årene efter landets genvundne selvstændighed i 1991. Opbruddet i Sovjetunionen gav os tre nye nabolande på den anden side af Østersøen: Estland, Letland og Litauen. Vi husker, at landene befandt sig i en udbredt mangelsituation, og at der i Danmark var en stærk vilje til at hjælpe. Med alt fra udstyr til skoler og hospitaler til viden og rådgivning på områder som markedsøkonomi og miljøbeskyttelse.

Det var dengang. Selvom mange også i dag vil tænke på årene lige efter selvstændigheden, hvis man skal sætte ord på, hvad vi forbinder med Letland, er der siden hen sket en enorm udvikling i det lille Østersøland. Økonomisk fremgang, reformer af den offentlige sektor og medlemskab af EU og NATO – for at nævne nogle af forandringerne.

Baltisk tigerøkonomi
Da Letland fik sin selvstændighed fra Sovjetunionen i 1991 var forhåbningerne til landets økonomi afdæmpede. Letland havde i Sovjettiden en del sværindustri, som i 1990’erne ikke længere var konkurrencedygtig. Men letterne overraskede positivt og havde i lang tid en årlig vækst på 10 procent, hvilket gav Letland tilnavnet ”den baltiske tigerøkonomi”.

Væksten var i høj grad båret af store udenlandske investeringer, der gav en stærk stigning i privatforbrug, lønninger og ejendomspriser. I 2008 kom finanskrisen, og den overophedede økonomi led skibbrud. I 2009 havde Letland en negativ vækst på minus 20 procent. Arbejdsløsheden steg, boliger gik på tvangsauktion og flere virksomheder og landets næststørste bank krakkede. Så var det igen tid til at skrive nekrologer over den lettiske økonomi.

Maskinindustri i fremgang
Men Letland fremstår som et eksempel på, hvordan man hurtigt kan lægge en finanskrise bag sig. Letland har i dag en af de højeste vækstrater i EU og har indført euroen som deres valuta.

En af de brancher i Letland, der i disse år oplever fremgang, er jern- og maskinindustrien. De virksomheder i branchen, som Letland i dag har, er internationalt konkurrencedygtige, og det meste af produktionen går til eksport.

Letland kan byde på alt fra produktion af landbrugsmaskiner og skibe over fremstilling af industrimaskiner og værktøj til stålkonstruktioner og komponenter til andre produkter. Typisk har de lettiske virksomheder i jern- og maskinindustrien samarbejde med udenlandske partnere i form af medejerskab, joint venture eller som underleverandør, og samarbejde med især nordiske partnere har ofte været med til at give de lettiske virksomheder et løft.

Sådan lyder det fra Letlands-ekspert Peter Fjerring, som her beskriver mulighederne i landet.

- En af grundene til jern- og maskinindustriens succes i Letland i disse år er kombinationen af et omkostningsniveau, der ligger væsentligt lavere end mange andre EU-lande, og velmotiverede medarbejdere med knowhow på et højt teknisk niveau. Det hænger igen sammen med, at Letland i forhold til landets størrelse har et stærkt uddannelsesmiljø på de tekniske områder – i alt 20 uddannelsesinstitutioner, heraf seks videregående, forsyner hvert år branchen med nye ingeniører og faglært arbejdskraft.

Besøg Letland
- Fra officiel side har de lettiske myndigheder – herunder Investment and Development Agency of Latvia, der skal fremme landets udenrigshandel – fokus på jern- og maskinindustri og mulighederne for, at virksomheder i branchen i Letland og andre lande kan finde sammen.

- Et meget basalt sted at starte er ganske enkelt at besøge Letland. Det er hurtigt, nemt og billigt at rejse til Letland, og overalt er der engelsktalende letter og mindst ligeså meget materiale og skilte på engelsk som i Danmark. Der afholdes i Letland forskellige messer og erhvervskonferencer (også på engelsk), der kan være en god indgang til at lære landet at kende inden for en bestemt branche.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078