23948sdkhjf

Her printer de fri form i fri luft

Festo har udviklet en 3D printer, som uden støtte-materiale kan tegne og printe strukturer i fri luft.
Kan man ikke lave en printer, som kan ”tegne” valgfri former i fri luft? Sådan spurgte de sig selv hos virksomheden Festo.

Udfordringen er nu bestået. Festo har fremstillet en 3D-printer, som kan printe i fri luft. Bevægelsen bliver udført af en tripod, en trefod, som er spændt op på en lodret væg.

Nyheden blev præsenteret på Hannovermessen.

De gængse 3D printere printer lag efter lag og lægger fyldmateriale ind for at støtte konstruktionen. Men Festos 3D-printer ”tegner i fri luft”. Det kan lade sig gøre ved, at glasfiberen, som kommer ud af en dyse, med det samme hærdes ved hjælp af UV-lys.

UV-lyset kan også reguleres sådan, at en streng af glasfiberen hærder langsommere, og den dermed er fleksibel, hvis man for eksempel skal bygge den sammen med noget andet.

- Traditionel 3D-print er i virkeligheden nærmere to-en-halv-D-print, fordi man bygger op med lag på lag. Man kan kalde vores løsning for ægte 3D-print, siger arkitekt Stephan Henrich, som har udviklet 3D-printeren sammen med Festo.

Hvornår kan vi købe det?
- Indtil i dag har det været et udviklingsprojekt, men nu, vi har præsenteret det, har vi fået forespørgsler. Folk vil gerne vide, hvornår de kan købe produktet, siger Stephan Henrich.

Han fortæller, at rollemodellen for printeren har været en larve, som spinder et kokon, deraf navnet 3D Cocooner.

Robotten kan eksempelvis bruges til at lave modeller af huse eller broer.

- Den kan printe meget hurtigt, og materialet er meget let. Men præcisionen er ikke så stor som med andre 3D-teknikker, siger Stephan Henrich.

3D Cocooner indgår som en del af Festos langsigtede vision om at lære af naturen, som går under navnet Bionic Learning Network. Festo har tidligere fremstillet blandt andet en flyvende sommerfugl og nogle små arbejdsmyrer.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125