23948sdkhjf

- Energisynet er bedre end sit rygte

Det obligatoriske energisyn er upopulært blandt de danske virksomheder. Kuben Management afliver gerne det dårlige rygte. Her har man identificeret energibesparelser for hundrede tusindevis af kroner.
Af EU’s energieffektivitetsdirektiv fra 2012 fremgår det, at der i medlemslandene skal identificeres energibesparelsespotentialer indenfor transport, proces og bygninger i store virksomheder. Direktivet er siden implementeret i dansk lovgivning, og det betyder, at virksomheder på over 250 ansatte og med en omsætning på 370 mio. kr. eller en balance på mindst 320 mio. kr. skal have foretaget et energisyn af eksterne certificerede rådgivere.

Disse eftersyn skal foretages hvert fjerde år, og fristen for at indsende bevis på at energisynspligten er overholdt til Energistyrelsen er nu den 1. juli 2016.

Bærer præg af tvang
Men de obligatoriske energisyn er en udskældt størrelse med et ry for at være spild af tid og penge. Det rygte vil Kuben Management gerne mane i jorden. Energisynskonsulent hos Kuben Management Frank Plith har også gjort sig sine tanker om det udskældte energisyn.

- Opbakningen til det her bærer helt klart præg af, at det er tvang. Det har i nogle tilfælde været svært at se virksomhedens ambition, når de har lavet deres udbud, siger Frank Plith, der synes, at det er en kende ærgerligt, at energisynet har fået så dårligt et ry.

- Vi kan altid spare mellem 10-20 procent på virksomhedens energiforbrug, hvis virksomhederne virkelig vil investere i det.

Kuben Management har i forbindelse med 22 energisyn identificeret et besparelsespotentiale for virksomhederne på flere hundrede tusinde kroner, hvis besparelsesforslagene i energisyns-rapporterne efterleves.

Det skal bringe værdi
Selvom det dårlige ry er løbet energisynet i forvejen, så er det heldigvis langt fra en negativ holding, Frank Plith møder, når han tager ud til virksomhederne.

- De fleste har været ret glade for det. Det er de færreste, der har været negative. De skal bare finde ud af, at det bringer værdi for dem. Og i de fleste tilfælde bringer det mere værdi end det, de betaler for tilsynet, fortæller Frank Plith.

Besparelsespotentialet og den mulige gevinst ved at foretage ændringer på baggrund af energisyn må naturligvis vurderes i henhold til de nødvendige investeringer og de samlede omkostninger. Den gennemsnitlige tilbagebetalingstid for de nødvendige investeringer er for de fleste virksomheder under tre år.

I alle de 22 tilfælde, Kuben Management har undersøgt, er der fundet besparelser, der langt overstiger udgifterne til energisynet.

1 .juli - og hvad så?
I år er deadline for de obligatoriske energisyn 1. juli 2016.

- Energistyrelsen har meldt ud, at hvis ikke man kan dokumentere et gennemført energisyn den 1. juli, så bliver det meldt til politiet, at man ikke overholder gældende lovgivning. Herefter er det op til politiet, men man idømmes en eller anden form for bødestraf, siger Frank Plith.

Virksomhedernes deadline gælder kun for dokumentationen af gennemført energisyn. Hvorvidt virksomhederne ender med at gennemføre de foreslåede tiltag er helt op til dem.

- Der er ikke pligt til at gennemføre noget som helst, men hvis virksomheden ønsker at kapitalisere værdien af energisynet, er det nødvendigt at realisere nogle af de optimeringsprojekter, der er i energisynsrapporten, slutter Frank Plith.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062