23948sdkhjf

Boom i industrien giver boost til ufaglærte

Bedre løn, højere uddannelse og bedre arbejdsvilkår. Det er bare nogle af de bonusser, som danske ufaglærte i industrien kan se frem til i disse år.
For første gang i årtier oplever industrien nemlig et boom i antallet af arbejdspladser i stedet for et fald.

På bare to år er der således kommet 5.000 nye fuldtidsstillinger i industrien, og det skaber nye muligheder for de ufaglærte, skriver Fagbladet 3F.

- Efter finanskrisen har mange virksomheder valgt at automatisere store dele af deres produktion, og det har kostet visse ufaglærte jobbet, men det har også skabt en anden tendens, fortæller Brian Wæhrens, der er professor på Aalborg Universitets center for Industrial Production.

I stedet for at skubbe de ufaglærte ud, når robotterne kommer ind, bliver flere ufaglærte nu efteruddannet, så de kan hjælpe med maskinerne.

- Vi ser flere og flere virksomheder, der vælger at opkvalificere deres ufaglærte til at arbejde på det nye automatiserede udstyr. På den måde vinder både de ufaglærte og virksomheden, forklarer Brian Wæhrens.

En af de virksomheder, der satser på de ufaglærtes evner til at omstille sig, er Linak på Als.

- Vi har det som et erklæret mål, at vi gerne vil bibeholde vores hovedproduktion på Als. Det kræver, at vi indfører flere robotter. Samtidig har vi mange knalddygtige og loyale medarbejdere, og hvis de er klar til at tage det næste trin, så giver vi dem mulighed for at tage det trin, siger Lars Nørgaard, personalechef på Linak.

Andre store firmaer som Grundfos og Danpo Slagterierne har også sat gang i en videreuddannelse af deres ufaglærte medarbejdere, så de kan klare sig i en ny eller mere automatiseret hverdag.

Alle er eksempler, der giver professor Brian Wæhrens håb for de ufaglærtes fremtid i Danmark.

- Man skal huske, at lige så snart vi kommer udenfor de større byer, så kan det være svært at tiltrække den mere velkvalificerede arbejdskraft. Men det vi kan se, og som disse firmaer også har indset, er, at der stadig er en plads til de ufaglærte, så længe de bliver opkvalificeret, siger han.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125