23948sdkhjf

3D-printet metal bliver bedre og bedre

Har man styr på teknikken, kan man opnå fuldgod metalkvalitet med 3D-print.
Metalemner, som er printet på en 3D-printer, har lige så høj kvalitet som eksempelvis støbt metal.

Det vurderer Jeppe Skinnerup Byskov, som er leder af Teknologisk Instituts afdeling for Additive Manufacturing – med andre ord 3D-print.

- Der er en del virksomheder, som er skeptiske over for at bruge 3D-printet metal, men faktum er, at kvaliteten ligger tæt op af traditionelt fremstillet metal. Vi smelter pulveret fuldstændigt sammen, så det svarer til støbt materiale. I nogle tilfælde kan det have bedre egenskaber end støbt materiale, fordi 3D-print processen gensmelter materialet og fungerer som en hærdeproces, siger Jeppe Skinnerup Byskov.

Instituttet var blandt de første i Danmark, der købte en 3D-metalprinter. I dag har instituttet to.

- Man skal have styr på sin styrke på den laser, der smelter metalpulveret sammen og på den hastighed, hvormed laseren kører henover metallet. Hvis man for eksempel kører for hurtigt, så kan der opstå små defekter i metallet, siger Jepper Skinnerup Byskov.

Verdens letteste hjul
Teknologisk Institut har blandt andet fremstillet verdens letteste pulleyhjul til brug på racercykler i 3D-print for Ceramic Speed. Teknologisk Institut har også produceret metalhuset til Ortofons vibrationsdæmpende MC A95 pick-up.

Den gængse måde at teste 3D-printet metal er at fremstille en trækstang samtidig med, at man printer sit emne. Så kan man udføre test på trækstangen.

Øget udbredelse
Jeppe Skinnerup Byskov regner med, at 3D-print af metal bliver mere udbredt.

- Det accelererer rigtigt meget internationalt. Siemens har blandt andet investeret i en hel fabrikshal med 3D-metalprintere. I Danmark er der kun nogle få, store virksomheder, som har investeret i en metalprinter, men vi regner med, at der kommer flere med, også af de mindre virksomheder, når de efterhånden kan se nogle gode business cases.

Han fremhæver, at teknologien bliver bedre og bedre.

- Omkostningerne til 3D-print er dalende. Printerne bliver hurtigere og hurtigere til at printe, og de kan producere større emner. Det vil først være aktuelt inden for højværdiprodukter for eksempel inden for medico og dentalprodukter. Når det gælder tandproteser er der den fordel ved 3D-print, at det ikke dyrere at printe kundetilpassede dele frem for at printe ens dele, siger Jeppe Skinnerup Byskov.

Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094