23948sdkhjf

Stålkommentar: Solidt fundament for fremgang

Hvert land har sine udfordringer, men overordnet set er der positive signaler i markedet, som også hjælpes den rette vej af en positiv udvikling i betydende makroøkonomiske indikatorer som for eksempel olie- og råvarepriserne.
Markedet:
Efter en lang periode med trimning af lagre gennem hele forsyningskæden har de rustfri stål-grossister genvundet troen på, at det laveste prisniveau er lagt bag os. Mange grossister (særligt uden for Tyskland) er nu ikke længere fraværende i markedet, men har igen placeret ordrer hos værkerne i stedet for hos førende grossister. Derudover har en sund efterspørgsel fra nogle slutbrugersegmenter skabt positivt momentum.

Ifølge nogle markedsaktører strækker værkernes leveringstider sig nu frem til november 2016 eller senere med stigende basispriser og en stabilisering i legeringstillægget. Markedet synes at have bygget et solidt fundament for fremtidig bedring.

Makroøkonomiske indikatorer peger i retning af et stærkere andet halvår i Europa. Også oliepriserne er steget støt siden februar og landede i slutningen af maj lige over 50 dollars/bbl-mærket.

Legeringstillæg:
Prisudviklingen på råvaremarkedet indikerer, at bunden blev nået i slutningen af februar. Juni måneds legeringstillæg for rustfri stål steg igen og har retning mod det højeste niveau i 2016.

Outokumpu øgede tillægget for kvalitet 304 (1.4301) til 941 euro/ton, hvilket er en stigning fra 880 euro/ton i maj (+7 procent måned-til-måned). For kvalitet 316 er legeringstillægget for juni steget til 1.289 euro/ton, hvilket er en stigning fra 1.172 euro/ton i maj (+10 procent måned-til-måned).

Byggeri og anlæg:
Ifølge Eurostat faldt omsætningen i byggebranchen i marts 2016 med 1,4 procent (år-til-år) i EU28 og 0,5 procent i eurozonen (år-til-år) i forhold til marts 2015. Tilbagegangen i EU28 skyldes hovedsageligt et fald i anlægsarbejder på 7,5 procent år-til-år, mens nybyggeri steg marginalt med 0,1 procent år-til-år. I eurozonen var tilbagegangen inden for anlægsarbejde på 2,9 procent år-til-år, mens nybyggeri steg med små 0,1 procent år-til-år. De største stigninger ses i Sverige (+16,4 procent), Holland (+ 6,3 procent) og Tyskland (+1,0 procent). Størst tilbagegang blev noteret i Slovenien (-36,7 procent), Ungarn (-33,9 procent) og Polen (-14,9 procent).

Forbrugsgoder:
Ifølge den tyske brancheforening for elektronisk udstyr, ZVEI - Zentralverband Elektrotechnik- und und Elektrinikindustrie e.V., steg eksporten for den tyske elektronikindustri i første kvartal 2016 til 43,3 mia. euro fra 42,1 mia. euro i første kvartal 2015 (+2,8 procent år-til-år).

Størstedelen af eksporten i første kvartal 2016 gik til USA, der aftog for 3,9 mia. euro (+3,2 procent år-til-år) efterfulgt af Kina med 3,7 mia. euro (+2,5 procent år-til-år).

Eksporten til eurozonen steg i første kvartal 2016 med 1,3 procent år-til-år til 13,3 mia. euro mod 13,1 mia. euro i første kvartal 2015. Der var tilbagegang i eksporten til Brasilien, Rusland, Mexico og Malaysia.

Bilindustrien:
Den europæiske brancheforening for bilproducenter, the European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA), har opjusteret sin prognose for 2016-bilsalget til 5 procent fra 2 procent i den oprindelige prognose fra januar. Trods en stærk fremgang i salget ligger antallet af nyindregistreringer stadig under før-kriseniveauet på 15,5 millioner enheder. Det europæiske marked for personbiler steg i april 2016 for 32. måned i træk og kunne notere en fremgang på cirka 9,1 procent år-til-år til i alt 1.273.733 nyindregistrerede personbiler, hvilket er det største antal siden april 2008. De tre lande med størst fremgang var Spanien (+21,2 procent), Italien (+11,5 procent) og Tyskland (+ 8,4 procent). Kun Schweiz viste i april 2016 en tilbagegang i antallet af nyindregistreringer (-1,0 procent år-til-år).

Procesindustrien:
Ifølge den tyske brancheforening VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V.) steg ordreindgangen i den tyske branche for maskinteknik i april 2016 med 3 procent år-til-år. Salget til hjemmemarkedet steg med 11 procent år-til-år, mens eksportordrerne faldt med cirka 1 procent.

Branchen er påvirket af markedet for omfattende systemløsninger og viser stadig ikke nogen entydig væksttendens, hvilket giver fortsat grobund for store udsving i sammenligningerne år-til-år.

For den tremåneders periode, som sluttede i april, udviste branchen en stigning i ordreindgangen på 10 procent år-til-år i forhold til samme periode i 2015. Salget til hjemmemarkedet steg med 6 procent år-til-år, mens eksportordrerne steg med 12 procent år-til-år.

Den aktuelle tendens indikerer, at en reduktion i kapitaludgifter til udvinding/produktion af olie og gas nu kompenseres ved investeringer i raffinering/forædling i den petrokemiske industri.

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078