23948sdkhjf

Flere industrivirksomheder tager lærlinge

Som den eneste branche tager industrivirksomheder flere lærlinge end tidligere. På to år er andelen af industrivirksomheder med lærlinge vokset med knap 3 procent. Det viser en ny analyse fra AE-rådet.
Færre og færre virksomheder tager lærlinge, bortset fra industrien. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Fra 2013 til 2015 er andelen af industrivirksomheder, der har lærlinge, vokset med 2,8 procentpoint, fra 32,4 til 35,2 procent.

Samtidig er procentdelen af lærlinge i forhold til alle medarbejdere i virksomheden også vokset en lille smule i industrien, fra 4,8 til 5,1 procent. I alle andre brancher er det tal faldet over de seneste år.

Læs også: Lærlinge får nyt CNC-center spækket med maskiner

Industrien er dog fortsat markant bagefter byggeriet og landbruget, hvor der er dobbelt så mange lærlinge i forhold til almindelige medarbejdere.

Flere unge mangler en praktikplads
Selvom lidt flere industrivirksomheder tager en lærling, så er antallet af unge, der mangler en praktikplads på tværs af alle brancher vokset dramatisk ifølge AE.

Mens der i 2013 var 7.800 unge uden praktikplads i en virksomhed, stod 10.600 unge i begyndelsen af i år i kø til en praktikplads – en stigning på 36 procent.

De manglende praktikpladser er et emne ved de igangværende trepartsforhandlinger. Hos 3F ønsker man nytænkning.

- Vi bliver nødt til at få nogle klare incitamentsordninger for virksomhederne, så der bliver indgået flere uddannelsesaftaler. De virksomheder, der ikke tager lærlinge, skal betale til dem, der påtager sig et uddannelsesansvar. Det er i orden, at de ansvarlige virksomheder betaler løn til lærlingene, når de er i virksomheden, men det bør ikke koste dem penge, når lærlingene er på skole, siger Søren Heisel, forbundssekretær i 3F til Ugebrevet A4
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063