23948sdkhjf

Find fremtidens folk i folkeskolen

Hvis danske industrivirksomheder gerne vil have kvalificeret arbejdskraft i fremtiden, skal virksomhederne invitere flere unge inden for i produktionen. Sådan lyder opfordringen fra Ole Stahl, employer branding-specialist hos Haldor Topsøe
Hvorfor søger så relativt få unge mod tekniske uddannelser, både de faglærte og videregående uddannelser?
- Undersøgelser viser, at mange børn mister interessen for naturvidenskab, når de kommer i mellemskolen, altså omkring 6-7. klasse. Motivationen falder, og der skal gøres en ekstra indsats for at bevare interessen for det naturvidenskabelige, siger Ole Stahl, employer branding-specialist hos Haldor Topsøe.

Hvad gør Haldor Topsøe for at rekruttere unge til de tekniske uddannelser og på sigt til virksomheden?
- Haldor Topsøe har igennem mange år arbejdet aktivt for at skabe en øget interesse blandt unge for de tekniske uddannelser. Det er både for at sikre kvalificeret arbejdskraft til Haldor Topsøe, men også for samfundet i al almindelighed. Vi samarbejder med en lang række uddannelsesinstitutioner, og har mange skolebesøg hvert år, hvor vi inviterer elever inden for hos os. Derudover har vi udviklet faglige spil og afholder case-forløb for at skabe interesse for det naturfaglige.

Hvordan tackler man den basale udfordring, at så få unge kender til katalysatorer, CNC-maskiner og turbineløsninger?
- Hvis man ikke åbner dørene og viser sin produktion frem, så får myterne om industrivirksomheder lov til at leve videre. Lokalsamfundet skal med egne øjne se, at en fabrik i dag ikke ser ud som for 50 år siden. Selv mindre smedevirksomheder arbejder jo med automation, robotter og 3D-tegninger.

Hvordan gør I det helt konkret interessant og inspirerende for de unge, når de møder Haldor Topsøe?
- Vi afholder altid individuelle pre-meetings før alle besøg. Det er ikke nok bare at servere en sodavand og give en rundvisning i virksomheden. Det er vigtigt for os, at samarbejdet mellem uddannelsesinstitutionerne og os er gensidigt. Vi aftaler besøg, projektforløb og lignende sammen. En af de ting vi har lært undervejs er, at vi ofte skal bruge tid på at aflive myten om, at man skal være ekstraordinært klog for at gå den tekniske vej.

Kan Haldor Topsøe måle konkrete resultater af jeres arbejde med uddannelsesinstitutioner?
- Det er selvfølgelig svært at måle, men svaret er klart ja. Sidste år snakkede jeg med en ung ingeniørstuderende på DTU. Hun fortalte, at hun første gang mødte os i folkeskolen, siden i gymnasiet, så to gange mens hun gik på DTU. De lange relationer, hvor man møder de unge flere gange, er helt sikkert det, der virker bedst, men et enkelt besøg er bedre end ingen.

Hvordan kommer man som lille eller mellemstor virksomhed bedst i gang?
- Start i det små. Hvis man skal træne op til at løbe fem kilometer, så starter man med at gå en tur. Ring til den lokale folkeskole og inviter et par lærere forbi. Husk at det skal være et samarbejde. Lærerne kan hjælpe med at planlægge et godt besøg. De ved eksempelvis, hvad de unge interesserer sig for, og hvor længe de kan koncentrere sig. Der er faktisk mange, som går og tror, at deres arbejde er ordinært og kedeligt, men det vil det langt fra at være for udefrakommende – for eksempel unge elever.

Hvordan forbereder man bedst sine ansatte til at inspirere unge?
- Man behøver ikke have en halv pædagoguddannelse for at kunne arbejde med de unge. Det vigtigste er medarbejdere der er stolte af deres arbejde. Find et par medarbejdere der har lyst til at fortælle om deres arbejde, og som kan gøre det på en måde så de studerende kan forstå det - og finder det interessant.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078