23948sdkhjf

Vedligehold flytter ind på din tablet

Industri 4.0 er ikke bare et abstrakt begreb. I dag bruges augmented reality til idriftsætning, drift og vedligehold. Når Burmeister & Wain Energy installerer kraftværker i England, kan ingeniørerne følge processen i Kgs. Lyngby.
Glem alt om papir og blyant, når pumper, maskiner og lignende skal vedligeholdes.

Fremtiden byder i stedet på augmented reality, der kombinerer virtuelle data med billeder af den fysiske verden, alt sammen på en tablet.

Hos virksomheden Ubik Solutions leverer de software, der gør drift, vedligehold og inspektion mere tilgængelig og visuel.

Når en tekniker skal foretage inspektion af en række komponenter, maskiner, tanke eller pumper, så tænder han for kameraet på en tablet, og holder den foran sig. Ved hjælp af positionsbestemmelses-software fra Ubik kan alle tilkoblede komponenter findes i fabrikken, og softwaren viser vej. Når kameraet kører over eksempelvis en tank, bliver data automatisk hentet op på skærmen og gemt.

- Mange får ikke indsamlet og brugt de data, som hvert enkelt komponent i produktionen afgiver, blandt andet fordi det er besværligt at logge sig ind i tre eller fire forskellige systemer, printe et ark ud, udfylde det ved i produktionen og taste det ind til sidst på en computer. Samtidig formår mange ikke at udnytte værdien af de indsamlede data, fordi de bliver for uoverskuelige. Derfor handler det om at gøre det nemt at indsamle og reducere kompleksiteten af data ved inspektion og vedligeholdsarbejde, siger Terkel Tofte, ejer af Ubik Solutions, der forhandler og implementerer Ubik-software i hele Norden.

Kontekst er kongen

Terkel Tofte fortæller, at softwareplatformen bruges i blandt andet procesindustri, kemi, energi olie- og gasindustrien overalt i Europa.

- Udfordringen er, at mange virksomheder har lagerstyring på et ERP-system, og så teknisk dokumentation på et andet engineering-system. Tidligere har systemerne haft svært ved at tale sammen, og man fik enten meget komplekse data eller fik slet ikke brugt dem. Ubik-software er platformsbaseret, og det betyder, at vi kan opsamle, integrere og visualisere data fra forskellige systemer, lige når man har behov for det, siger Terkel Tofte.

Netop den udvikling er helt central i den fjerde industrielle revolution, hvor man bevæger sig fra produkt til platformsbaseret teknologi.

- Hvor man tidligere snakkede meget om, at indhold var det vigtigste, så bliver kontekst mere centralt i fremtiden.

Selvom Ubik-softwaren i første omgang primært henvender sig til større fabriksanlæg, så vil augmented reality vinde frem på tværs af branchen. Sådan lyder forudsigelsen fra Terkel Tofte.

- Alle der har behov for sporbarhed og dokumentation i produktionen vil formentlig blive introduceret til augmented reality fremover. Jeg oplever et pres fra medarbejderne på gulvet, der gerne vil digitalisere de besværlige arbejdsgange. En østrigsk direktør sagde det meget godt: ”Hvis vi vil tiltrække de unge, så dur det ikke, at de går på arbejde med kuglepen og papir, og kun er digitale i fritiden, siger Terkel Tofte.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.235