23948sdkhjf

Eksportopsvinget skaber ingen job

Selvom eksporten fylder mere og mere i dansk økonomi, er der ikke kommet flere ansatte i branchen siden årtusindskiftet.
Det viser en analyse som Danmarks Statistik har lavet for Finans.

Dødvandet i beskæftigelsen er et problem, mener industriens interesseorganisation DI, fordi ansatte i eksporterhvervene er blandt de mest produktive og ofte blandt de højest lønnede.

- Vi skal have flere arbejdspladser inden for eksportvirksomhederne. De har trukket vores produktivitetsudvikling og dermed også vores velstandsudvikling over de sidste 40 år, siger Kent Damsgaard, underdirektør i DI.

Eksporten beskæftigede omtrent 688.000 herhjemme i 2000 og 706.000 i 2001, mens tallet kun var omtrent 693.000 i 2014, viser analysen. Andelen af eksportansatte i forhold til både det samlede antal beskæftigede og til hele befolkningen er også stort set uændret på omtrent henholdsvis 26 procent og lidt over 12 procent. Samtidig er eksportens andel af bruttonationalproduktet (BNP) steget fra 28 procent til omtrent 34 procent i dag, konstaterer Finans.

Forklaringen skal ifølge blandt andet Produktivitetskommissionen findes i, at mange virksomheder lægger flere eksportarbejdspladser i udlandet, hvor de er tættere på de store markeder, og hvor omkostningerne er mindre.

Regeringen bør derfor spække sin kommende 2025-plan med skatte- og afgiftslempelser for eksportvirksomhederne og sikre en større og bedre uddannet arbejdstyrke, så virksomhederne bliver herhjemme, mener DI.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078