23948sdkhjf

Nye bevægelser i Maskindirektivet

Maskin- og tavlebyggere skal være opmærksomme på, at den nye standard EN 60204-1 El på maskiner giver en tolkning af Maskindirektivets minimumskrav til el på maskiner. Kom tættere på standarden og ændringerne her.
DS/EN 60204-1 El på maskiner er en af de mest brugte standarder under Maskindirektivet. Standarden er en europæisk tilpasning af IEC 60204-1.

IEC 60204-1:2016 El på maskiner er nu stemt igennem som international standard, og den forventes meget snart fulgt op af en europæisk udgave, som skal harmoniseres under Maskindirektivet. Herefter skal EN 60204-1:2016 ses som fortolkning af Maskindirektivets minimumskrav til el på maskiner.

Der er de seneste år lagt stor energi, og masser af møder, i en revision af standarden, oplyser Per Juul fra Funktionssikre Maskiner. Han har deltaget i en af de mange arbejdsgrupper omkring direktivet.

- Det har været meget tydeligt, at mange har stærke holdninger til, hvad der skal stå i standarden, så der har været mange og lange diskussioner igennem flere år. Resultatet er dog blevet godt og brugbart, oplyser Per Juul fra Funktionssikre Maskiner.

Nogle af de væsentligste ændringer er ifølge Per Juul og Hans Morten Henriksen fra Maskinsikkerhed:

- Der er et skarpere fokus på risikovurdering af de elektriske risici
- Afsnittet om udligning er grundigt revideret med nye begreber
- Elektriske sikkerhedsrelaterede maskinstyresystemer kan bygges efter EN 60204-1 under visse, meget specifikke, betingelser
- Nødfunktioner såsom nødstop og nødafbrydere har fået en grundig omgang
- Listen over de underliggende standarder er opdateret, det vil sige, krav herfra er nu indført.

Per Juul Hans Morten Henriksen peger på, at for de der bygger maskiner, betyder forslaget blandt meget andet følgende:

- Du får lettere ved at undgå, at elektrisk støj påvirker din maskine
- Det bliver lettere at stille krav til trådløse betjeninger, hvad angår kvalitet og funktionalitet
- Du får nemmere ved at overskue kravene til kontrolmåling af det elektriske udstyr
- Du får større valgfrihed, når det drejer sig om at føre lækstrømme over 10 mA
- Der bliver mindre forskel på minimumskrav til el på maskiner i EU/EØS og udenfor

- Standarden er godt opdateret og moderniseret, og der er mange gode ændringer i forhold til tidligere. Omvendt er der ikke revolutioner i den nye udgave, men djævlen ligger jo i detaljen. Og dem er der rigtigt mange af, både i teksten og i de underliggende standarder, der jo også skal følges, siger Hans Morten Henriksen fra Maskinsikkerhed.

Han uddyber:

- I praksis skal den enkelte maskinfabrikant, og hans tavlebygger, kende kravene, før maskinen bygges. Dels er det dyrt at bygge om på en maskines elektriske system bagefter, dels giver det bare et pokkers dårligt indtryk, at man skal bygge om, fordi man ikke er opdateret på reglerne. Og denne standard er en af dem, som maskinkøbere normalt kender i detaljer og følger med i.

Standarden er stemt igennem per 17. juni 2016, og standarden forventes snarest harmoniseret under Maskindirektivet og Lavspændingsdirektivet som DS/EN 60204-1.

Vil man vide, hvad der forventes af ændringer, hvorfor der ændres, og hvad der skal gøres anderledes, kan man deltage i en af Dansk Standards konferencer om "Den nye udgave af IEC 60204-1:2016”.

Konferencerne afholdes begge dage kl 9.30-16.00
- 24. august 2016 hos Dansk Standard, Göteborgs Plads 1, 2150 København
- 7. september 2016 på Vingsted Centeret i Bredsten
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.086