23948sdkhjf

Masentia-ejer tog den alternative rute ind i branchen

Masentia-direktør og indehaver Flemming Hjort fylder 50 år. Vejen ind i værktøjsmaskin­branchen har været utraditionel. Træeksport fra Skandinavien til Japan spiller en særlig rolle i historien.
At højteknologiske værktøjsmaskiner til industrien blev omdrejningspunktet for Masentia-ejer Flemming Hjorts karriere er lidt af en tilfældighed.

For Flemming Hjort, som fylder 50 år den 5. september, havde egentlig helt andre planer og er oprindeligt sproglig student fra Nordfyn Gymnasium. Sproglig, fordi det efter hans eget udsagn faldt ham lettere med sprog end med matematik.

Siden tog han en HA-uddannelse på Odense Universitet, og med den eksamen i hånden rejste han i 1991 til Japan som del af et EU-program, der havde til formål at finde nye danske og europæiske eksportmuligheder på det japanske marked.

Eksporteventyr skåret i træ
I Japan så Flemming Hjort muligheden i eksport af limtræ og planker skåret i højkvalitets fyrretræ fra Skandinavien til Japan. Træet skulle hentes fra langsomt voksende træer i de nordskandinaviske skove.

Så 28-årige Flemming Hjort pakkede ned i Japan og flyttede hjem til Danmark, hvor han blev ansat i AVN Maskin til at håndtere salget af træet til Japan i et nydannet selskab.

Men nu kom udfordringerne, for japanerne ville have deres træplanker skåret ud på en helt speciel måde, og savværkerne i Danmark og Sverige havde ikke teknikken til at løfte opgaven. Så Flemming Hjort fandt et savværk i Litauen, der kunne levere varen.

Troede han.

For de første test fra savværket var gode, og pludselig lå der en ordre fra japanerne på 40 containere skåret kernetræ. Alt tegnede lyst, men så gik det galt. I Litauen kunne savværket ikke levere den aftalte kvalitet – og slet ikke til tiden, og mens månederne gik, så faldt dollaren.

Da de to første containere træ endelige nåede de japanske kunder, accepterede japanerne ikke kvaliteten, og dermed sluttede det eventyr.

Man lærer af sine fejl
Flemming Hjort lægger i dag ikke skjul på, at meget kunne have set anderledes ud, hvis han havde set de store perspektiver i træeksport til Japan og havde lagt flere kræfter i at få kvalitetssikret træleverancerne i tide. Det gælder ikke mindst processen omkring savværket i Litauen.

Men Flemming Hjort ærgrer sig ikke, for man lærer af sine fejl, og nye muligheder dukkede op i arbejdslivet, som nu langsomt drejede sig ind på sporet med værktøjsmaskiner.

I 1993 blev Flemming Hjorts far indehaver af AVN Maskin, og selvom Flemming Hjort ikke havde teknisk forstand på værktøjsmaskiner og ikke havde en faglig uddannelse, så blev han tiltrukket af maskinerne. Selv peger han på, at det er maskinernes størrelse, kompleksitet og værdi, der fascinerer ham.

Købte AVN Maskin i 2001
Fascinationen af maskinerne og interessen for industrien gjorde, at Flemming Hjort endte med at slå til, da AVN Maskin skulle sælges i 2001. Flemming Hjort fik lån på halvdelen af købesummen, og siden er der arbejdet hårdt for at få lånet betalt ud.

Den dag nærmer sig, selvom Flemming Hjort medgiver, at det specielt i årene med finanskrise var svært at få tingene til at hænge sammen. Men han er lykkelig over, at det lykkedes at sikre fremtiden for AVN Maskin, som i 2014 skiftede navn til Masentia.

Flemming Hjort har i anledning af sin 50 års fødselsdag inviteret kunder, samarbejdspartnere og ansatte til fødselsdagsreception i Masentia-domicilet i Odense.

Masentia sælger højteknologiske værktøjsmaskiner og laserteknologi til den danske industri.

Masentia har 35 ansatte.

I regnskab 2014/2015 præsterede Masentia et overskud før skat på 3 mio. kr.

Bruttoomsætningen var 40 mio. kr. i 2014/2015.

Masentia hed tidligere AVN Maskin, men virksomheden skiftede navn i 2014.

Masentia ligger på Hvidkærvej i Odense.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111