23948sdkhjf

Overvejende ros til regeringens 2025-plan

Brancheorganisationerne bifalder planen, mens arbejdstagerorganisationerne er skeptiske.
Lars Løkke Rasmussen præsenterede tirsdag regeringens såkaldte 2025-plan. Hovedpunkterne i planen er blandt andet højere pensionsalder, lavere topskat, nyt jobfradrag for lav- og mellemindkomster, en jobpræmie til langtidsledige der kommer i job og en SU-reform.

- Regeringens plan sætter en god retning for Danmark, hvor vores virksomheder og deres medarbejdere får bedre mulighed for at skabe den vækst og velstand, som giver os råd til at udvikle vores samfund. På den måde sikrer vi, at Danmark også om 10, 15 og 20 år kan være et stærkt og velstående land, opsummerer DI’s administrerende direktør Karsten Dybvad indtrykket af 2025-planen.

Hos DI finder man det især positivt, at der er lagt op til skattelettelser i både top og bund – det mener DI vil gøre det lettere at rekruttere medarbejdere. Derudover roser DI regeringen for at ville hæve pensionsalderen med et halvt år.

Positivt med skattelettelser
Hos Dansk Erhverv roser administrerende direktør Jens Klarskov regeringen for at præsentere en plan, der kan skabe nye arbejdspladser og sætte skub i økonomien. Også her hæfter man sig ved skattelettelserne.

- Skattetrykket er lige så højt som for tyve år siden – trods adskillige skatteomlægninger. Derfor ser vi med tilfreds, at regeringen nu vil lette på skatten for både beskæftigede og virksomhederne, siger Jens Klarskov, der også bifalder, at pensionsalderen hæves med et halvt år.

- Det er en sund justering. Al erfaring viser, at de ældre er en værdsat arbejdskraft på arbejdsmarkedet og i takt med, at vi lever længere, får vi helt naturligt også et lidt længere arbejdsliv. Ja, det er jo egentlig en ret god nyhed, siger Jens Klarskov.

Kritisk nedskæring i SU
Hos arbejdstagerne er responsen en smule mere kritisk. Hos Dansk Ingeniørforening, IDA, hæfter man sig blandt andet ved nedskæringerne i SU’en.

- Stærke virksomheder har brug for veluddannet arbejdskraft og ny forskning. Her skærer regeringen dramatisk på SU’en, og færre vil læse til ingeniør og naturvidenskab, hvis de kan se frem til et lån på godt en kvart million. Det er alvorligt, da Danmark i forvejen mangler godt 13.500 årsværk i 2025 viser en prognose for Engineer the future, siger Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA.

Han roser dog regeringen for at ville hjælpe iværksættere og tilskynde virksomheder til at investere i forskning og teknologi.

Urimelig forøgelse af pensionsalder
Hos LO kalder formand Lizette Risgaard det for en helhedsplan med halve løsninger. Hun klandrer især regeringen for at bruge penge på skattelettelser i stedet for at investere i uddannelse og efteruddannelse.

Derudover kritiserer hun regeringen for at ville øge pensionsalderen.

- Det hænger ikke sammen. Hver femte af LO’s medlemmer siger allerede i dag, at de ikke kan fortsætte i deres job frem til pensionsalderen, fordi det er for hårdt. Det er typisk ufaglærte og kortuddannede, der har de hårdeste job, og det er urimeligt at blive ved med at presse dem, siger Lizette Risgaard, der peger på behovet for en langt bedre arbejdsmiljøindsats, siger Lizette Risgaard.

Uddannelse får sparekniven
Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har man især bidt mærke i besparelserne på SU’en.

- Det er nærmest blevet den røde tråd for regeringen at spare på uddannelse. Sidste år var der besparelser på uddannelse, og igen i år vil regeringen på finansloven spare på uddannelse. Ikke nok med det, så er det også regeringens planer at spare på SU’en. Det er ærgerligt, at regeringen bare fortsætter sparekursen på uddannelse, siger direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094