23948sdkhjf

Ny kritik af stålkontrol

Der er "snyd i luften", lyder det fra Dansk Carport System, som opfordrer til skarpt fokus på CE-mærkningens krav om styrkeberegning.
Der er fortsat ikke styr på den obligatoriske CE- Mærkning og efterlevelsen af EN 1090 blandt de smedevirksomheder, der producerer bygningsstål og stålkonstruktioner.

Det vurderer maskinmester Evald Trangbæk fra Dansk Carport System, som ude i landskabet kan se opstilling af carporte, der tydeligt ikke efterlever kravene i EN 1090.

- Efter certificeringen er vi begyndt at bruge både kraftigere profiler og bedre stålkvaliteter som følge af de krævede styrkeberegninger. Men vi kan jo se, at flere producenter og især byggemarkederne kører videre med de gamle konstruktioner, som umuligt kan være styrkeberegnet efter gældende regler. Det er jo stærkt irriterende og konkurrenceforvridende, når vi selv har brugt mindst 750.000 kr. på ingeniør-assistance til styrkeberegning af vore produkter, siger Evald Trangbæk, som er kvalitetschef og svejsekoordinator hos Dansk Carport System i Randers.

Styrkeberegning er nøglen
Evald Trangbæk peger på, at en stålkonstruktions styrkeberegning er nøglen til at finde de brodne kar, når Trafik- og Byggestyrelsen udfører kontrol af, om producenterne af bygningsstål overholder den obligatoriske CE-mærkning.

Styrkeberegningen er en del af ydeevne-deklarationen for en stålkonstruktion, og stålproducenten skal navngive det ingeniørfirma eller en tilsvarende kompetent person, som har lavet styrkeberegningerne. Og der skal henvises til det respektive dokument, som dokumenterer beregningerne.

- Styrkeberegningen vil virkelig være et ømt punkt for de, der ikke efterlever kravene. Det er et sted, hvor det er meget nemt at springe over, hvor gærdet er lavest. Derfor ærgrer det os voldsomt, når vi kører rundt i landskabet og ofte på lang afstand kan se, at flere af vore konkurrenter fortsætter med at lave produkter, som umuligt kan leve op til styrkekravene, siger Evald Trangbæk.

Styrelse sagsbehandler
Det er Trafik- og Byggestyrelsen, der står for kontrol af CE-mærkningen. Indtil videre er blot 19 virksomheder kontrolleret efter EN 1090.

- I vores 1090-markedskontrol udtog styrelsen også carporte til kontrol netop for at sikre, at den del af markedet også blev kontrolleret. Vi er fortsat i gang med at behandle sagerne. Det er derfor for tidligt at konkludere noget om carporte, og om der er specifikke oplysninger, der ikke er korrekte. Men vi samler erfaringerne fra 1090-indsatsen, så vi kan give information, siger specialkonsulent Ditte Helene Bang, Trafik- og Byggestyrelsen.

Hun henviser til, at mistanker om ulovlige byggevarer kan anmeldes på www.byggevareinfo.dk .

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094