23948sdkhjf

Simpel data-fangst optimerer produktionen

Nystartede Blackbird indhenter med simpelt system produktionsdata uden om PLC og Scada-systemet.
Da bryggeriet Royal Unibrew og konsulentvirksomheden Emendo gerne ville optimere bryggeriets fyldelinjer, løb de lidt uventet panden mod muren. Hvis der skulle integreres produktionsdata om antallet af producerede enheder og produktionsstop via PLC’en eller Scada-systemet, ville det koste en formue. Så partner i Emendo, Finn Hunneche, begyndte at trawle internettet tyndt for at finde en løsning, der kunne monteres uden om PLC’en.

- Efter en uges søgning måtte jeg give op - det fandtes simpelthen ikke, og så var det ret oplagt selv at udvikle en løsning. Det er blevet til spin-off virksomheden Blackbird og Factbird-boxen, der helt simpelt monteres uden om PLC’en eller Scada-systemet. Produktionsdata bliver sendt trådløst op i skyen via et sim-kort, og så kan virksomheden se, hvordan en produktionslinje kører i realtid på en mobil, tablet eller PC, siger Finn Hunneche.

Fordi Blackbird-boksen og sensoren ikke skal integreres i de eksisterende systemer, tager det ikke lang tid at montere systemet og være i gang. Det holder også omkostningerne nede.

- Man kan registrere, hvilket batch der skal køres og så løbende følge med i, om produktionen kører som planlagt, lidt ligesom du kender fra din GPS, der forudsiger, hvornår du kommer frem til din destination på baggrund af Big Data opsamlet over tid, siger Mads Petersen, som er CTO for Software Development hos Blackbird.

Ved hjælp af Blackbirds data om produktionslinjen behøver man heller ikke sidde og køre igennem timevis af video for at finde årsagen til et produktionsnedbrud.

Blackbirds data viser præcist, hvilket tidspunkt nedbruddet sker, og så kan man finde videomaterialet for netop den afgrænsede periode.

Afliver myter
Blackbird kom på markedet i marts i år, og siden har 20 virksomheder sat systemet op. Nogen bruger udelukkende Blackbird til at hente data med, mens andre har et tættere samarbejde med Blackbird og Emendo om optimering af produktionen.

De fleste har en holdning til, hvor mange produktionsstop der egentligt sker i løbet af et døgn, og hvorfor det sker.

Hos Royal Unibrew var forventningen, at når produktionshastigheden blev sat op, ville antallet af produktionsstop stige - måske så mange, at den samlede produktionsmængde ville falde. Til alles store overraskelse viste det sig, at antallet og længden af stop, i langt de fleste tilfælde, var upåvirket af den øgede hastighed - det vil sige, at den kollektive fornemmelse viste sig ikke at være sand; linjen kunne med fordel køre med højere hastighed.

I tiden der fulgte, blev det normen at køre linjen på maksimal hastighed og dermed med et tydeligt forøget output.

- I stedet for at basere sine valg på holdninger, så skaber vi et præcist databaseret overblik, som gør det nemmere at optimere, siger Finn Hunneche.

Den databaserede tilgang er netop det, Mette Geisler, produktionschef hos Premier Is, anvender sin Factbird til. Det viser et casestudie, som Blackbird selv har lavet.

- Jeg har primært benyttet Factbird til identifikation af antallet af stoptider herunder varigheden samt tidspunkterne for start og stop på linjen. "Factbirden" er blevet et vigtigt redskab til at starte min arbejdsdag, da jeg på få sekunder kan danne mig et overblik over, hvordan produktionen har kørt det sidste døgn - når jeg har tjekket min Factbird og læst holdenes dagsrapport, så er jeg forberedt til tavlemøder i produktionen, siger hun.

Maskiner lærer selv af data
I dag er Blackbirds største udfordring faktisk hverken hardware eller software, men kendskab. Både til selve Blackbird, men også hvad Internet of Things-teknologi kan bruges til i industrien.

- En af de største udfordringer ved IoT-teknologi i dag er, at mange ikke ved, hvordan de skal bruge teknologien. I dag bruges Blackbird primært til monitorering af produktionslinjer, men i fremtiden kommer vi forhåbentlig til at kunne bruge machine learning til at hjælpe produktionsmaskinerne med at forudsige og optimere processer på basis af algoritmer i stedet for forudprogrammering. Det vil sige, at maskinerne lærer af data i stedet for bare at håndtere de store mængder data. IoT-teknologien bliver afgørende, hvis Danmark, der et højomkostningsland, skal kunne klare i den globale konkurrence. Hvis man kan begrænse sin spildtid, og samtidig være innovativ, så kommer man langt, siger Finn Hunneche.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109