23948sdkhjf

Intego satser hårdt på digitalisering

Produkterne er blevet digitale, men industriens produktionsapparat halter efter, lyder det fra Intego. Der ligger en gevinst og venter, påpeger virksomheden.
Et stigende antal produkter og tjenester er digitale. Internet of Things vinder indpas i en lang række produkter, men det produktionsapparat, som producerer de digitale produkter og andre produkter, halter kraftigt bagefter.

Sådan lyder det fra danske Intego, som er hovedleverandør af el-tekniske automationsløsninger til en lang række af de største danske industrikoncerner som Danish Crown, Carlsberg, Fibertex og Bladt Industries. Intego har hovedkontor i Aalborg og beskæftiger 550 ansatte.

Integos pointe er, at mange danske produktionsvirksomheder allerede har foretaget en stor del af investeringen - men uden endnu at hjemtage gevinsten.

- Forestil dig en mellemstor dansk produktionsvirksomhed. Her kan der eksempelvis være installeret 1.000 sensorer fordelt på bygninger, maskiner, lager og kontorer, men sandsynligheden for, at sensorerne taler sammen og indgår i et samlet system er meget lille. Ofte vil der ad åre være taget forskellige autonome digitaliseringstiltag, som ikke snakker sammen, og dermed kun indfrier en meget lille del af et samlet effektiviseringspotentiale, forklarer afdelingschef Torben Schwartz fra Intego IT & Automation.

Industriel revolution
Torben Schwartz og hans kolleger ser løbende lignende eksempler, hvor produktionsvirksomheder benytter sensorer til at alarmere om uregelmæssigheder og fejl, og ikke til at forudsige nedbrud eller til at optimere produktionsgange. For det er her, at det største potentiale ligger, og det er netop det, som Intego ser som sin rolle at tilbyde i den fjerde industrielle revolution:

- Vi skal inden for få år nå dertil, hvor danske produktionsvirksomheder fungerer som selvstændige økosystemer, hvor maskiner, bygninger, lager og logistik selvstændigt og uden indblanding fra mennesker selv tager beslutninger om regulering, optimering og kontrol baseret på store mængder af data, siger Torben Schwartz.

Stor interesse
Intego mærker da også en betydelig interesse hos specielt de store og velstrukturerede danske produktionsvirksomheder:

- Billedet i dansk industri er, at de største koncerner som eksempelvis Novo Nordisk og Arla Foods har arbejdet med Industri 4.0 i et stykke tid. Eksempelvis har Danfoss-direktør Niels B. Christiansen udtalt, at digitalisering står øverst på topledelsens dagsorden, siger Torben Schwartz .

Han peger på, at næste lag af virksomheder skal med på vognen.

- Potentialet er så stort, at vi fuldt udbygget sagtens kan konkurrere med lavtlønslande både i Østeuropa og Asien, påpeger Torben Schwartz.

Øget oppetid
Konkret består produktivitetsforbedringen af øget oppetid, hurtigere omstilling, højere taktfrekvens, reducerede vedligehold og reparation, færre operatørressourcer, færre fejl, mindre energiforbrug og mindre lagerbinding. Samlet set kan produktionsomkostninger per produceret enhed reduceres med op til 20-30 procent afhængig af digitaliseringsgrad og branche.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114