23948sdkhjf

KP Automation automatiserer hos KK Wind Solutions

De to midtjyske virksomheder har indgået et samarbejde om automatisering af KK Wind Solutions fabrik i Polen.
- Danske virksomheder vinder det globale kapløb, når vi forstår at automatisere arbejdsprocesser på en mere intelligent måde end udenlandske konkurrenter. Det er den vision, vi forfølger, og vi kan nu se, at det virker for os og vores kunder, fastslår CEO Kim Poulsen, KP Automation i Ikast.

Virksomheden løser avancerede automationsopgaver i blandt andet forsvarsindustrien, plast- og legetøjsindustrien, fødevarebranchen, elektronik- og vindmølleindustrien, og løsningerne leveres langt ud over landegrænsen til så forskellige lande som USA, Indien og Brasilien.

Alt andet end en standardløsning
Et godt eksempel på realiseringen af industri 4.0 i praksis er, når avancerede robotter nu producerer individuelle eltavler til montering i vindmøller fra Siemens og Vestas. Det er resultatet af et udviklingssamarbejde mellem KP Automation og en af virksomhedens kunder: KK Wind Solutions. Sammen gør de to midtjyske teknologivirksomheder det muligt for vindindustrien at producere møller og el billigere og mere effektivt. Opskriften er automatiseret, men alligevel skræddersyet produktion af styring til vindmøllerne. Det oplyser de to virksomheder i en pressemeddelelse.

Udviklingssamarbejdet omkring vindmøllerne har en værdi på et tocifret millionbeløb om året for KP Automation som leverandør. Tilsvarende har det stor værdi for KK Wind Solutions at kunne slå udenlandske konkurrenter på målstregen ved at indbygge principperne i industri 4.0 i produktionen af el-tavler til vindmøllerne.
- Vi har slået større, udenlandske konkurrenter på målstregen i udbud fra store wind turbine OEM’s med vores automatiserede, intelligente produktionsmetoder. Det at kunne producere ud fra industri 4.0-standarder er blevet et særdeles væsentligt konkurrenceparameter. Derudover betyder det noget, at vi som leverandør repræsenterer en værdifuld nærhed og ekspertise for de største vindmølleproducenter på markedet, siger Tommy G. Jespersen, adm. direktør i KK Wind Solutions.

- Det, som KP Automation har udviklet til os, er bestemt ikke en standardløsning på linje med at hente to liter sødmælk nede i Aldi. KP Automations ingeniører og designere har virkelig sat sig ind vores udfordringer og behov og designet løsninger, der er nødvendige for at bringe os til det næste niveau i industri 4.0,fortsætter han.

Indbygger viden i produkterne
Hos KK Wind Solutions benytter robotter nu store datamængder og opsamlede erfaringer fra vindmøllernes drift, når de producerer individuelt dimensionerede eltavler til nye møller. Tavlerne er kostbare enheder, der monteres op til 20 af i hver vindmølle. Tavlerne sikrer sofistikeret styring af blandt andet generator og nav i forhold til det konkrete geografiske område og den vindsituation, der hersker præcis, hvor møllerne opstilles.

Hidtil har produktionen af en enkelt tavle kostet snesevis af manuelle arbejdstimer at færdigmontere. Men nu overstås første fase af montagen på få minutter, fordi KP Automations robotter individualiserer hver enkelt eltavle efter en kodebaseret ”recept”. Dermed automatiserer KK Wind Solutions produktion af styk-serier ned til bare en enkelt tavle.

Den indbyggede intelligens i hver produceret eltavle skaber også nytte efter montering i møllen, fordi vindmølleproducenterne får et betydeligt mere kvalificeret grundlag at vurdere, hvornår og hvor i møllen det vil være meningsfyldt at foretage service uden et fordyrende, unødigt tidsspilde. Hver eltavle består af mere en 100 komponenter, som er forsynet med stregkoder, der kan scannes og give vigtige oplysninger, som således forenkler og omkostningsreducerer vedligeholdelsen af vindmøllerne betragteligt.

Globalt har KK Wind Solutions 900 medarbejdere, som nu er beskæftiget med udvikling af styreskabe, eltavler og software til disse. En stor del af udviklingen foretages fra udviklingsafdelingen i KK Wind Solutions i Stettin, Polen, som desforuden også har produktion – i alt cirka 650 medarbejdere.

Hos KK Wind Solutions er man efter de første ugers drift særdeles tilfredse med sine første eltavle-produktionsrobotter med tilhørende højlager. Og med det langsigtede udviklingssamarbejde med KP Automation i det hele taget. Det betegnes som ”en vigtig brik på vej mod målet om automatisering af manuelle processer i en ensartet, høj kvalitet”. Hele robotopstillingen er efterhånden godt indarbejdet i en 8x17 meter celle i Stettin-produktionen.

Forventer produktionsudvidelse
Tommy G. Jespersen understreger, at medarbejderne ikke behøver at frygte for deres arbejdspladser trods udsigten til de på længere sigt mange sparede arbejdstimer, som KP Automations robotter forventes at medføre i produktionsfasen af eltavlerne. Snarere ser man hos KK Wind Solutions muligheder for at udvide produktionen uden at skulle ansætte tilsvarende ekstra folk.

- Jo mere effektive og billigere møller, jo større efterspørgsel på vores unikke produktionsløsning, forklarer Tommy G. Jespersen, der samtidig oplever behov for løbende at udvide staben af produktudviklere på KK Wind Solutions’ hovedkontor i Ikast såvel som i udviklingsafdelingen i Polen.

Hos leverandøren til KK Wind Solutions, KP Automation, pibler det også frem med nye job. Virksomheden har eksisteret i 13 år og er i det seneste år ekspanderet fra 7 til 20 medarbejdere og forventer inden jul at nå 25 ingeniører. Ordrebogen bugner med adskillige mastodonter i den danske industri. Senest er KP Automation netop også blevet godkendt som Preferred Supplier af automationsløsninger til Arla Foods.

/he/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125