23948sdkhjf

Ekspert: EU forbyder næppe Krom 6

Modsat udbredt frygt blandt forkromnings-firmaer tror dansk ekspert på, at EU giver industrien godkendelse til at fortsætte med at bruge Krom 6.
EU vil begrænse brugen af Krom 6, fordi det er kræftfremkaldende, hvis man bliver udsat for det i længere tid. Det vil give store problemer for danske forkromnings-virksomheder der bruger Krom 6, krom på sjette oxidationstrin, blandt andet til at lave hårdforkromning af aksler og andre maskindele.

Hardy Nielsen ejer Bjerringbro Fornikling, som laver overfladebehandling af metal. Han håber, at industrien vil få en godkendelse til at bruge Krom 6 eksempelvis til hårdforkromning.

- Det er et større problem, end der er nogen, der forstår på Christiansborg og i EU. Skal vi gå over til Krom 3, vil det betyde en total omvæltning i procesrækkefølgen. Det kan koste flere millioner for den enkelte virksomhed, og de fleste vil blive tvunget til at udvide deres produktionsanlæg. Det vil for nogen være en fysisk umulighed. Hvis det kommer så vidt, så kunne jeg forestille mig, at det vil blive en afgørende faktor for, at nogle vil vælge at stoppe deres produktion.

Svært at finde alternativ
Hardy Nielsen kan ikke se noget alternativ til hårdforkromning med Krom 6, og han er meget uenig i brugen af ordet "farlig" om Krom 6.

- Mig bekendt er der ikke noget alternativ, når det gælder hårdforkromning. Vi har brugt Krom 6 i mange år og har derfor stor erfaring med håndtering af det, og vi har fuldstændigt styr på miljøet, siger han.

Han understreger, at Krom 6 kun er noget, der findes i forkromnings-virksomheden. Når produktet er færdig, er der tale om metallisk krom, som er helt ufarligt.

Men hvis man spørger Krom 6-eksperten Jens Tørsløv, så er chancen for et forbud ikke så stor.

- Jeg tror, at EU arbejder sig frem mod en godkendelse, der afbalancerer miljøets og industriens behov. Der er ikke nogen i EU, der har interesse i at gå ud og lukke virksomheder.

Det siger Jens Tørsløv om den konflikt, som længe har set ud til at true danske forkromnings-virksomheder.

Han er biolog og ph.d. og arbejder på DHI-instituttet og rådgiver Dansk Industri om Krom 6.

Kan være ulovligt fra 2017
Krom 6 er kommet ind under EU’s REACH-direktiv, som er en godkendelsesordning for kemikalier. Det betyder, at Krom 6 skal godkendes hos det europæiske kemi-agentur ECHA til forskellige anvendelser i starten af 2017, ellers er det i praksis forbudt at bruge.

Men det er den godkendelse, som Jens Tørsløv nu siger, at han regner med, at industrien får.

Det er et konsortium af forskellige store industrier i EU, som arbejder på en ansøgning om godkendelse af forskellige processer, der bruger Krom 6.

Hvis de får held med ansøgningen, vil danske virksomheder også kunne anvende Krom 6 til tilsvarende processer.

- De almindelige anvendelser, som vi bruger i Danmark, vil være dækket af de ansøgninger og godkendelser, som ligger på ECHA's bord. Så den enkelte danske virksomhed skal ikke søge om godkendelse. Alle, der følger processen, tror på, at godkendelserne går igennem, så det ser ud til, at det går, som det skal. Godkendelserne vil blive givet med en vis løbetid. ECHA bestemmer hvor lang løbetiden er, men den vil ofte være syv til 10 år. Efter den tid kan ECHA gå ind og vurdere på ny, om der til den tid findes gode alternativer til Krom 6, siger Jens Tørsløv.

- EU er mest interesseret i at lægge et vedholdende pres på industrien for, at den erstatter Krom 6 dér, hvor det kan lade sig gøre. Der vil stadig være en rest af områder, hvor det er svært at udfase det, og ECHA skal også tage hensyn til, hvad der er økonomisk muligt, siger Jens Tørsløv.

Krav til arbejdsmiljøet
Han forudser, at der vil blive givet nogle godkendelser til brug af Krom 6, og at der til gengæld vil blive stillet nogle krav til arbejdsmiljøet der, hvor man bruger Krom 6.

- Det kan i virkeligheden gå hen og blive en fordel for danske virksomheder, fordi vi i forvejen efterlever ret høje miljøkrav, som man ikke på sammen måde efterlever i det sydlige Europa. Der vil vi kunne få en konkurrencefordel, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.254