23948sdkhjf

Algoritmer forlænger lejers levetid

Tre-akset sensor overvåger lejer i realtid via cloud computing. Det er Nomos nye patentede løsning inden for tilstandskontrol af lejer.
Syv år. Så lang tid har svenske Boo Reenström fra Able Systems været i gang med udviklingen af analyseprogrammet Able Monitor, der overvåger lejer ved hjælp af vibrationsmålinger.

- Det har været en lang proces, men nu er det dejligt at se produktet være ude og arbejde hos kunderne. De digitale sensorer har tre akser og er selvkalibrerende og giver enkel installation. Og så kan man tilgå overvågning overalt, da data kan tilgås via en app på telefonen, en tablet eller på din computer i realtid, fortæller Boo Ren­ström.

I Danmark er det Nomo Transmissioner, der forhandler Able Monitor. Vibrationerne bliver ved hjælp af algoritmer koncentreret til en trendkurve, der viser lejets tilstand over tid.

- Udfordringen er at filtrere de forkerte vibrationer fra og kun fokusere på lejets vibrationer, uanset om lejet kører hurtigt eller langsomt. Udover at være nem at installere, så kan man selv vælge, om sensorerne skal monteres permanent eller rotere mellem forskellige maskiner, siger Boo Renström.

Når man løbende kan få trendkurver om lejets tilstand, bliver virksomhederne i stand til at planlægge vedligehold, så reservedele og teknikere kan bookes i ordentlig tid. For uforudsete produktionsstop kan være rigtigt dyre, især hvis maskinerne er placeret på ufremkommelige steder som vindmøller eller i offshoreindustrien.

Digital infrastruktur mangler
Netop vindindustrien og kraftværker er nogle af de typiske kunder hos en anden udstiller på Automatik-messen PCH Engineering, der leverer skræddersyede løsninger til lejeovervågning til maskinbyggere.

Selvom lejeovervågning i stigende grad går uden om den lokale PLC og sender data trådløst direkte op til skyen via internettet, så er der fortsat brug for lokale løsninger, der garanterer for maskinsikkerheden. Det fortæller salgschef René Ullmann.

- Cloudbaserede løsninger vinder helt sikkert frem, især når vi taler om tilstandsovervågning af eksempelvis lejer eller gear. Men vi mangler fortsat hurtigere og mere stabile internetforbindelser til at kunne stole 100 procent på cloudbaserede løsninger. Hvis et leje er ved at bryde fuldstændigt sammen, så dur det ikke, at data først skal op i skyen og tilbage. Her er der brug for en lokal forbindelse til PLC’en, siger Rene Ullmann.

PCH Engineering har hovedsæde i Hørsholm nord for København og beskæftiger omkring 25 ansatte.

René Ullmann fortæller, at reglerne om maskinsikkerhed er for stramme og strikse til, at man kan bero sig på cloudbaserede løsninger i dag.

Men det kommer formentlig i fremtiden, hvis teknologien kan sikre en stabil infrastruktur.

Artiklen er en del af temaet Automatik 2016.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11