23948sdkhjf

Nyt mobilt netværk på vej til industriens maskiner

LPWAN-teknologi løser centrale udfordringer ved Internet of Things-teknologi. Simkort og svage forbindelser kan erstattes med billig og effektiv netværkskommunikation
Wifi, bluetooth eller mobilnettet?

Ingen af de trådløse kommunikationsplatforme er udviklet til industriel brug, og derfor er mange industrivirksomheder tilbageholdende med at investere i ny cloudbaseret Internet of Things-teknologi (IoT). Mange tør simpelthen ikke være afhængige af eksterne netværksnedbrud, svage signaler eller forsinkelser på dataoverførslen mellem maskiner og cloudbaserede computere.

Samtidig er mobildata-løsningerne ofte dyre, da de er udviklet til forbrugere, og ikke industriel brug, hvor dataoverførslerne ofte er meget mindre.

Men nye lavfrekvente netværk som LORA og Sigfox, kendt som Low-Power Wide-Area Network (LPWAN), kan være det der for alvor får sat gang i brugen af IoT-teknologi i industrien.

20 år mellem opladninger
Begge netværk har på grund af de lavfrekvente radiobølger et meget lavt energiniveau, som gør, at terminalernes batterier kan holdes kørende i op mod 20 år uden opladning.

Samtidig har de enkelte gateways en stor rækkevidde - en enkelt gateway kan dække en radius på helt op til 15 kilometer.

De lavfrekvente netværk er derfor oplagte som platform for IoT-kommunikation mellem maskiner via sensorer, der sender små datamængder om maskinens drift og tilstand - på netværk 1.000 gange mindre end eksempelvis bluetooth og Wifi.

Hurtig udrulning
LORA-teknologien er en bredspektret modulationsteknologi til radiokommunikation. Den har en stor rækkevidde, mens datamængden er markant mere begrænset end eksempelvis 4G LTE-teknologien til smartphones.

LORA-teknologien bruges i dag i udviklingsprojekter på omkring 300 nordiske virksomheder.

Det siger Rune Domsten, partner i Indesmatech, der forhandler Semtechs LORA-løsninger i Norden.

- Jeg har arbejdet med radiokommunikation i mange år, og jeg har sjældent set en så hurtig udrulning af ny teknologi. Den lavfrekvente Low-Power Wide-Area Network løser på mange måder de infrastrukturproblemer, som har begrænset udbredelsen af IoT-teknologi i industrien, fortæller Rune Domsten.

LORA-teknologien kan bruges til at løse to forskellige typer opgaver. Dels til dataopsamling over en længere periode. Hvis opgaven ikke er tidskritisk, er det hurtigt at sætte den standardiserede LoRaWAN protokol op.

Har man derimod brug for realtidsovervågning af maskiner, som kræver, at reaktionstiden ikke er forsinket, så er det muligt selv at sætte sin egen radioprotokol op via LoRaWAN.

Det sikrer mod eventuelle udfald, men kræver dog mere implementeringsarbejde.

Modstår radiostøj
- Den bredspektrede modulation gør, at LORA-kommunikationen kan modstå radiostøj fra maskiner, og andet radiokommunikation. Samtidig kan du som virksomhed købe din egen gateway, og undgår derfor at være afhængig af en teleudbyder. LORA-teknologien er open source, og det betyder også, at du ikke er afhængig af en specifik software-løsning, men frit kan skifte, siger Rune Domsten.

Den lavfrekvente løsning betyder, at det ikke er store datamængder, du kan sende på en gang. Det afhænger af afstanden mellem sensoren og LORA-gatewayen.

På kort afstand kan der transmitteres op til 30 kilobit/sek og på længere afstand ned til 300 bit/sek. Det er dog fortsat nok til eksempelvis GPS-tracking.

Det fransk-udviklede Sigfox-netværk er endnu ikke køreklart i Danmark, men start-up virksomheden IoT Denmark er i gang med at opsætte antenner, så Sigfox kan lanceres i første kvartal 2017.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11